Savez za Željeznicu

„Plavo svjetlo“ ima najuspješniju slikaricu u 2017.

„Plavo svjetlo“ ima najuspješniju slikaricu u 2017.

Članica Saveza za željeznicu – Udruga slikara željezničara „Plavo svjetlo“ i u svojoj dvadesetoj godini postojanja ostvaruje zapažene rezultate! Na natječaju Hrvatskog sabora kulture ulje na platnu pod nazivom „Zimske radosti“, autorice Marije Grabar iz Koprivnice i članice „Plavog svjetla“, proglašeno je najuspješnijim amaterskim likovnim djelom u 2017.

Po 33. puta Hrvatski sabor kulture ove jeseni organizira Susret likovnih stvaralaca i izložbu u povodu Susreta. Na natječaj za izložbu pristiglo je 286 likovnih radova, iz 24 hrvatske likovne udruge te 22 samostalno prijavljena umjetnika. Prosudbeno povjerenstvo likovnog natječaja HSK-a 2017. u sastavu akademski slikari Aleksandra Goreta i Tomislav Buntak te povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Iva Körbler, izabralo je 106 radova. Oni će biti izloženi od 25. listopada do 4. studenoga 2017. u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu. Čast da se nađe među stotinjak najboljih amaterskih likovnih radova nastalima ove godine, dobilo je i 5 članova Udruge željezničara slikara „Plavo svjetlo“. Tako će Davorka Borić iz Zagreba izložiti akvarel pod nazivom „Mrežnica“,  a Jadranka Štajduhar iz Siska akvarel pod nazivom „Kupa“.  Antonija Celin, školska instruktorica u HŽI u Rijeci, izložit će akril pod nazivom „Roč“, a umirovljeni zaposlenik radionice za vagone u Koprivnici, Tomislav Grabar, izložit će ulje na staklu u maniri naive, pod nazivom „Zima“. Uz njih, posebno mjesto zauzet će ulje na platnu Marije Grabar pod nazivom „Zimske radosti“, koje je Prosudbeno povjerenstvo proglasilo najboljim amaterskim likovnim djelom u 2017. godini.

 

Marija Grabar dugogodišnja je članica „Plavog svjetla“ u koju ju je učlanio njen otac, Tomislav Grabar, poznati naivni slikar. Spojivši talent koji je naslijedila od oca, ljubav prema slikarstvu i dodatne edukacije, Marija bilježi značajne uspjehe. Zadnje 4 godine njeni su radovi na izložbama Hrvatskog sabora kulture redovno bili pohvaljivani, a ove godine proglašena je i autoricom najboljeg likovnog rada u Hrvatskoj! Čestitamo Mariji, ali i svim ostalim članovima UŽS „Plavo svjetlo“, koji već tradicionalno osvajaju pohvale na domaćim i stranim natjecanjima slikara amatera.

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: iz arhive Marije Grabar

© 2024 Savez za Željeznicu