Savez za Željeznicu

HŽM vodi u Bjelovar i Veliki Grđevac

HŽM vodi u Bjelovar i Veliki Grđevac

Hrvatski željeznički muzej pridružio se programu Dana europske baštine i organizirajući stručne razglede postava parnih i drugih lokomotiva u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Poseban program predviđen je u subotu 7. listopada, kada nakon razgleda HŽM-a posjetitelji mogu besplatno otići u Bjelovar i Veliki Grđevac gdje će uz stručnu pratnju moći razgledati parnu lokomotivu serije 51-060 na kolodvoru u Bjelovaru i kompoziciju „Vlaka u snijegu“ u Velikom Grđevcu, što je također dio fundusa HŽM-a. 

Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj tradicionalno se održava u drugoj polovici rujna i početkom listopada.
Zajedničku temu Dana europske baštine u 2017. godini – Baština i priroda: krajolik mogućnosti – prihvatila je većina zemalja Vijeća Europe. Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti, s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.

Hrvatski željeznički muzej ima svoju posebnost u nekoliko činjenica koje čvrsto upućuju na povezanost baštine i prirode, njihovu međusobnu uvjetovanost, simbiozu života i opstanka. Muzej nema zatvoreni izložbeni prostor, dok njegov fundus istovremeno čine i parne lokomotive izložene na otvorenim vanjskim prostorima uz željezničke kolodvore: Bjelovar, Gračac, Ivanec, Knin, Ogulin, Pakrac, Ploče, Požega, Pula, Rijeka, Sisak, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Zagreb Glavni Kolodvor. U kolodvoru Split Predgrađe iz fundusa Muzeja nalazi se oklopni vlak, dok se u Velikom Grđevcu nalazi kompozicija „Vlak u snijegu“.

Parna lokomotiva serije 51-060 u Bjelovaru

Približavajući svojim posjetiteljima „Parne lokomotive u krajoliku“, Hrvatski željeznički muzej u vrijeme trajanja Dana europske baštine 2017. u Hrvatskoj organizira razgled vanjskoga prostora srijedom,  petkom i subotom od 10.00 do 14.00 sati, a četvrtkom od 14.00 do 18. sati. Posjetitelji mogu besplatno razgledati vanjski izložbeni postav HŽM-a  u Ulica grada Vukovara 47. Poseban program predviđen je u subotu  7. listopada 2017.  U 9.00 sati bit će organizirano stručno vođenje vanjskim izložbenim postavom HŽM-a, nakon čega slijedi odlazak autobusom u Bjelovar i Veliki Grđevac, u obilazak i razgledavanje predmeta iz fundusa HŽM-a, koji se kao zaštićena kulturna baština nalaze u prirodnom krajoliku: parna lokomotiva serije 51-060 u Bjelovaru i kompozicija „Vlak u snijegu“ u Velikom Grđevcu.

 Odlazak autobusom u Bjelovar i Veliki Grđevac besplatan je, a zbog ograničenog broja mjesta u autobusu, potrebna je obavezna prijava putem elektroničke pošte renata.velican@hzinfra.hr ili na tel. 01/378-28-62 . Prijave se primaju do 5. listopada 2017.

Izvor: HŽM

© 2024 Savez za Željeznicu