Savez za Željeznicu

„Jeđutovci“ pozivaju nove članove u Društvo

„Jeđutovci“ pozivaju nove članove u Društvo

Uspješno zagrebačko Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Željezničar“  poziva stare i mlade da se uključe u rad njihovih 5 sekcija i podjele s njima svu radost glazbe, plesa, čuvanja baštine i putovanja…

HKUD „Željezničar“ osnovan 1. svibnja 1914. i  jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na željeznici i u Hrvatskoj. Ali svi željezničari članove tog društva još uvijek prepoznaju po nadimku „jeđutovci“ jer su od 1945. do 1991. nosili ime narodnog heroja, i zaposlenika TŽV-a Gredelj, Vinka Jeđuta.

U tih 103 godine kroz Društvo je prodefiliralo tisuće i tisuće željezničara i članova njihovih obitelji i to kroz razne sekcije. Počeli su kao željezničko sportsko društvo „Viktorija“, bilo je tu pjevačkih zborova i plesne škole, društva prijatelja prirode, harmonikaša sekcije, narodnih vezova, kino-foto sekcija, jazz orkestar, pa sve do slikarskih i glumačkih družina. Malo tko zna da je svjetski poznati naivni slikar Matija Skurijeni slikati učio na  likovnom tečaju u tadašnjem „Jeđutu“, a tečaj je vodio akademski slikar Mladen Veža. Zanimljivo je i to da je sedamdesetih godina prošloga stoljeća dio KUD-a „Vinko Jeđut“ bila i avangardna kazališna skupina „Coccolemocco“, koju je vodio danas poznati redatelj Branko Brezovec, inače sin dugogodišnje tajnice tadašnjih glavnih direktora ŽTP-a Zagreb.

Godine 1947. osnovane su folklorna i tamburaška sekcija i traju do danas. Danas HKUD „Željezničar“ broji oko 200 članova djeluje u 5 sekcija. Najstarija je sekcija puhački orkestar, aktivne su i folklorna sekcija i tamburaški orkestar, mješoviti pjevački zbor te dječji folklorni ansambl, koji je jedan od najboljih u Zagrebu. Društvo ima bogatu zbirku narodnih nošnji, među kojima ima nošnji starijih i od 100 godina. Zasvira se tu i na originalnim tradicijskim instrumentima, koji se više ne mogu kupiti u trgovini glazbala. Folkloraši i tamburaši imaju „u nogama“ toliko koreografija iz cijele Hrvatske i zemalja u kojima tradicijske običaje gaje Hrvati,  da mogu „u komadu“  izvesti oko 4 sata programa. Društvo je kroz povijest primilo stotine vrijednih nagrada i priznanja, a nastupali su po cijelom svijetu!

Zašto i vi ili vaša djeca, ne biste bili dio te zanimljive i uspješne tradicije?! Jer željezničari su jedna velika obitelj, ma što mi mislili o tome. Ako su nekad cijele obitelji bile dijelom „Jeđuta“, zašto i danas ne bi bile dijelom „Željezničara“?

Dio koreografija folklorne i tamburaške sekcije HKUD-a „Željezničar“ iz Zagreba, možete pogledati na YouTubeu ili pratiti njihova putovanja i nastupe putem Facebook stranice Društva.

A prikaz njihova zadnjeg velikog koncerta, održanog u KD Lisinski u lipnju možte pogledati na poveznici.

Tekst: Vlatka Škorić

 

© 2024 Savez za Željeznicu