Savez za Željeznicu

Značajne obljetnice HKUD-a „Željezničar“ Zagreb

Značajne obljetnice HKUD-a „Željezničar“ Zagreb

Svečanim koncertom u zagrebačkoj KD „Vatroslav Lisinski“ u nedjelju 11. lipnja 2017.,  obilježene su 70. obljetnica osnutka Folklornog ansambla HKUD-a „Željezničar iz Zagreba te 40. obljetnica umjetničkog rada voditelja tamburaškog orkestra Đure Horvatovića.

Godišnji koncert  pod nazivom “Kad se ljubi nema grijeha” oduševio je gotovo punu veliku  dvoranu KD „Vatroslav Lisinski“ na kojem su se mogle vidjeti nove koreografije umjetničkih voditelja Katarine Horvatović (umjetnička voditeljica folklora) i Marka Robinića (umjetnički voditelj pjevanja). Osim klasičnih koreografija, „Bunjevačkih plesova“ Andrije Ivančana te „Posavski plesovi“ Milice Glavočić i Bože Potočnika, kao prve koreografije postavljene 1947. u tadašnjem folklornom ansamblu KUDŽ-a „Vinko Jeđut“, posjetitelji su mogli uživati u novim interpretacijama tradicijskih običaja, od okolice Zagreba, preko Lopuda, Suska, Primoštena, Ugljana, Silbe, Zeline, Pokuplja, Prigorja do Slavonije i Međimurja.

Folklorni ansambl izveo je nagrađivane i uvijek rado gledane koreografije poput „Jabuko rumena“, pjesama i plesova otoka Ugljana, „Kriči, kriči tiček“, zagrebačkog Prigorja, „Mandalininog sna“, folklornih motiva Slavonije, „Ženil se je“, fragmenata zelinske svadbe te pjesama i plesova otoka Silbe „Lira svira“. Jeđutovci su posebno ponosni na koreografiju Katarine Horvatović i Marka Robinića „Ispod duba stoljetnoga krade Veles mladog Boga“, koja je inspirirana staroslavenskom mitologijom te smještena u kontekst Pokuplja, a u svoj program uvrstili su ga i profesionalci „Lada“.

Muški dio folklornog ansambla oduševio je publiku plesovima iz Međimurja, a zanimljivo je bilo gledati i slušati vokalnu sliku dalmatinskog zaleđa „Put po Dalmaciji“ te plesni kanon u 4 glasa „Susački tanac“. Na koncertu su po prvi puta izvedene „Legenda o lopudskoj sirotici“ te „Kameni svati“, uprizorenje povijestice Augusta Šenoe u kontekstu Zagorja.

Bila je to večer kakva doliči obilježavanju tako značajne obljetnice kao što je sedamdeset neprekidnih godina djelovanja folklornog i tamburaškog ansambla. U programu su sudjelovale tri generacije jeđutovaca: najmlađi koji tek uče plesne korake izveli su koreografiju „Mali gizdelin“, dječje igre, plesove i pjesme iz okolice Splita i Kaštela, dok su veterani, među kojima je bilo dosta prosjede gospode, izveli „Posavske plesove“. Sve ostale koreografije izveo je standardni ansambl koji je pokazao visoku razinu uvježbanosti, zavidne glazbene sposobnosti i kreativan pomak od strogo zadanih koreografija prema novom konceptu prikaza folklorne baštine.

Trenutnom predsjedniku HKUD-a „Željezničar“ Đuri Horvatoviću  na koncertu je dodijeljena povelja Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba  za ukupan doprinos očuvanju tradicijske kulture i glazbe koju je zaslužio četrdesetogodišnjim stažem umjetničkog voditelja tamburaškog orkestra, kojeg  će, vjerujemo, pomalo na tom mjestu naslijediti njegov sin Lovro Horvatović. Kako bi sve „ostalo u obitelji“, kćer Katarina, umjetnička voditeljica uspješno je  uvježbala folklorni ansambl koji su Katarinine i Markove nove koreografije prezentirali sa odličnom tehničkom izvedbom i puno srca, Robinića. Cijeli, skoro trosatni koncert, pokazao je da na jeđutovce treba računati, ne samo kao na jednog od najboljih zagrebačkih, nego kao i na jedno od najboljih željezničarskih kulturno-umjetničkih društava.

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: Antun Krešić

© 2024 Savez za Željeznicu