Savez za Željeznicu

Predavanje o integriranom javnom prijevozu u Kumrovcu

Predavanje o integriranom javnom prijevozu u Kumrovcu

Dana 6. rujna 2012. u 18 sati  u prostorima željezničkog kolodvora Kumrovec, ulica Razvor br. 34, udruga mladih Kumrovec „KUM“ uz pomoć Općine Kumrovec organizira predavanje na temu integriranog javnog prijevoza putnika. Predavanje će održati docent dr. sc. Borna Abramović s Fakulteta Prometnih znanosti u Zagrebu. Predavanje je namijenjeno kako stručnjacima s područja prometa, urbanizma, arhitekture, prostornog planiranja, ekologije, tako i široj zainteresiranoj javnosti.

Podsjetimo, integrirani javni prijevoz putnika koji organizacijski i tarifno (zajednička karta) objedinjuje sve modove (vrste) lokalnog javnog prijevoza u jedan sustav vrlo se uspješno primjenjuje u gotovo svim razvijenim zemljama svijeta (Njemačka, Švicarska, Austrija, Francuska, Španjolska, Švedska, Danska, Australija…). Primjena takvih sustava koji višestruko povećavaju uspješnost javnog prijevoza kako za korisnike tako i za prijevoznike itekako je moguća i u Hrvatskoj.

Ilustrativna fotografija; foto: A. Klečina

Kroz predavanje će dr. sc. Abramović podsjetiti sve prisutne koji su osnovni principi funkcioniranja integriranog javnog prijevoza, no osvrnuti će se i na nekoliko praktičnih primjera, te na mogući način funkcioniranja takvog prijevoza i na području Općine Kumrovec te u cijelom Hrvatskom Zagorju.

Osim kumrovečke udruge mladih „KUM“ događaj organizira i sama Općina Kumrovec, a za mjesto događaja izabrani su prostori željezničkog kolodvora koji nije u funkciji već više od 10 godina, unatoč brojnim inicijativama da se pruga (Zagreb -) Savski Marof – Kumrovec ponovno osposobi za prometovanje kako bi se time ovaj kraj znatno kvalitetnije ponovno povezao sa Zagrebom. Željeznička bi pruga svakako predstavljala i puno bolju bazu za uspostavu integriranog javnog prijevoza na tom području.

Molimo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje na predavanju prijave najkasnije do 4. rujna na e-mail: dejan@k-u-m.hr

Ante Klečina

Poveznice:

Integrirani prijevoz putnika

Brošura „Gradovi, regije, željeznica“ s 12 uspješnih primjera lokalnih željeznica u Njemačkoj

© 2024 Savez za Željeznicu