Savez za Željeznicu

Sastanak svih partnera USEmobility projekta u Zagrebu

Sastanak svih partnera USEmobility projekta u Zagrebu

Drugi sastanak konzorcija partnera EU projekta USEmobility 28. i 29. kolovoza ove godine održan je u hotelu „Palace“ na Zrinjevcu u Zagrebu. Bila je to prilika da se projektni partneri susretnu i razgovaraju o tijeku projekta, ali i prilika da razgovaraju o mogućnostima za pokretanje novih projekata. Podsjetimo, USEmobility je projekt putem kojeg je 10.000 građana u šest Europskih zemalja sudjelovalo u istraživanju o tome kako tzv. „meki činitelji“ (udobnost, atmosfera, čistoća, ljubazno osoblje…) utječu na odluku građana da biraju ekološki prihvatljiviji multimodalni javni prijevoz, s posebnim naglaskom na željeznicu. Više o samom projektu možete pronaći na stranicama Saveza ili na službenoj stranici projekta www.usemobility.eu.

Na Drugom sastanku konzorcija partnera projekta detaljno je predstavljen dosadašnji tijek projekta, a nakon toga raspravljalo se o završnom dijelu projekta. Projekt će službeno završiti 28. veljače 2013. godine, a završna konferencija najavljena je za 13. veljače 2013. godine u Berlinu. Njemački Allianz pro Schiene (Savez za željeznicu) koji je ujedno i voditelj projekta procjenjuje kako će konferencija izazvati veliku pozornost naročito stručne javnosti, te će to biti dobra prilika za promociju rezultata i zaključaka projekta.

Završetkom projekta njegov utjecaj neće prestati, jer će rezultati istraživanja i smjernice projekta biti javno dostupni, te će se moći koristiti za razne kampanje promocije javnog prijevoza i kao baza za buduća slična istraživanja.

Osim sastanka gosti su imali prilike kratko se upoznati s gradom Zagrebom, a na kraju prvog radnog dana nakon sastanaka Savez za željeznicu je za sve partnere i goste organizirao izlet u Brdovec i Šenkovec koji je uključivao prijevoz vlakom i autobusom agencije Croatia Express koja posluje u sastavu Željezničkog ugostiteljstva d.o.o. Gosti su posjetili muzej Brdovca, dvorac Lužnicu i na kraju su večerali u restoranu „Stara Preša“ u Šenkovcu, u Hrvatskom Zagorju.

Budući da je dio istraživanja u projektu proveden u Hrvatskoj, saznanja i smjernice projekta biti će itekako upotrebljivi za rad javnih tijela koja odlučuju o pitanjima željeznice i javnog prijevoza, te svim javnim prijevoznicima. Ekološki prihvatljivi multimodalni (integrirani) prvenstveno lokalni javni prijevoz pravi je ključ za povećanje mobilnosti građana i smanjenje automobilskog prijevoza koji je u ukupnom transportu glavni zagađivač, zahtijeva puno prostora, a uvjerljivo je i najnesigurniji.

Ante Klečina

© 2024 Savez za Željeznicu