Savez za Željeznicu

„Novo mjesto u gradu“ odlično posjećeno

„Novo mjesto u gradu“ odlično posjećeno

Oko 900 djece, roditelja, baka, djedova, ali i domaćih i stranih mladih i starijih turista posjetilo je samo u nedjelju 7. siječnja 2018.  poslije podne Hrvatski željeznički muzej, posljednjeg dana manifestacije Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju, koji je trajao od 2. prosinca 2017. u dvorištu muzeja u Vukovarskoj ulici 47 u Zagrebu.

Najava kao „novo mjesto u gradu“ pokazala se opravdanom. Prvih dana Adventa muzej je kroz tjedan dnevno posjećivalo oko 150 posjetitelja, dok je, iz dana u dan i iz vikenda u vikend, taj broj rastao od početnih dvjestotinjak po danu, prvog prosinačkog vikenda, do njih preko 900 dnevno zadnjega, upravo spomenutog vikenda. Kako su dolazili božićni blagdani i školski praznici, tako je i tijekom tjedna broj posjetitelja bio sve veći i, iako se statistike još uvijek zbrajaju, možemo reći da je u tih 35 dana Hrvatski željeznički muzej posjetilo preko 5.430 posjetitelja.

A sadržaj je bio zaista raznolik. Ravnateljica muzeja dr.sc. Tamara Štefanac, kustosica mr.sc. Renata Veličan i muzejska pedagoginja Janka Fučić izmjenjivale su se svakoga dana poslijepodne u ulozi domaćica Muzeja, organizirajući 37 stručnih vodstava uz izloženu tehničku baštinu na otvorenom, tumačeći izložbu o vlakovima u sustavu Orient-expressa, koja je bila smještena u muzejsko-poštanskom vagonu te organizirajući 12 edukativno-kreativnih radionica za djecu na temu izrade božićnog nakita, upoznavanju sa radom lokomotiva, pisanju pisama i razglednica, pričama o vlaku u snijegu, izradi cvjetova od papira itd. Sve to bilo je popraćeno ugodnom glazbom i svjetlosnim efektima koji su jednostavno mamili prolaznike s ulice da svrate u Muzej, a na adventskoj kućici mogle su se kupiti fritule, čaj i kuhano vino. Posjetitelji su ostavljali i stare prijevozne karte  sa napisanim porukama i tako pridonijeli kampanji „Poklanjamo dobre vibracije“, kojom su se skupljale stare prijevozne karte za novooformljenu Zbirku prijevoznih karata.

Posebna atrakcija bila je vrtna željeznica koju su tri tjedna uoči Adventa u dvorištu Muzeja počeli graditi željeznički entuzijasti iz Hrvatskog kluba ljubitelja uskotračnih željeznica i Kluba željezničkih modelara, a njihovi prijatelji iz Slovenije adventskih vikenda dovozili su svoja mala vozila u omjeru 1:7. Bilo je tu parnih, dizelskih i električnih replika lokomotiva i dubrovačkog tramvaja i vukući nekoliko teretnih vagona, svakoga vikenda sve više punili su se radoznalom djecom, ali i roditeljima.

Djeca i roditelji  bili su oduševljeni, što su i napisali u Knjizi dojmova, a zadovoljne su i zaposlenice Muzeja.

-Bilo je to 35 vrlo napornih dana, ali smo zadovoljne jer je sve prošlo bez značajnijeg incidenta. Bili smo svjedoci velikog interesa za ponuđene sadržaje, a vrtna željeznica bila je prava atrakcija. To ni ne čudi jer takvog nečeg do sada u Hrvatskoj nije bilo. Prihvaćajući poziv Turističke zajednice Grada Zagreba da sudjelujemo u Adventu u Zagrebu, nismo ni slutili da će „novo mjesto u gradu“ biti tako dobro prihvaćeno. Nadamo se da smo i mi pomalo pridonijeli tomu što je zagrebački Advent po treći puta proglašen najljepšim Adventom u Europi, a još se više nadamo da je nova popularnost Muzeja jedan korak bliže razumijevanju Ministarstva kulture i Grada Zagreba prema definitivnom rješavanju statusa Hrvatskog željezničkog muzeja, kao potrebne i značajne nacionalne institucije, rekla je ravnateljica HŽM-a dr.sc. Tamara Štefanac.

Mediji su bili vrlo naklonjeni Adventu u HŽM-u, dnevno su izvještavali o događanjima, a popularnosti cijele priče pridonio je i Savez za željeznicu koji je o adventskim događanjima u Muzeju gotovo dnevno izvještavao preko Facebook stranice Saveza za željeznicu.

Autori fotografija: Vlatka Škorić i Dragutin Staničić

© 2024 Savez za Željeznicu