Savez za Željeznicu

ZIRP 2019: u znaku elektromobilnosti

ZIRP 2019: u znaku elektromobilnosti

Elektromobilnost, primarno u cestovnom prometu, bila je glavna tema ovogodišnje međunarodne znanstvene konferencije o razvoju prometa – ZIRP 2019,  koji je održan u Opatiji 9. i 10. svibnja u hotelu Amadria Park Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta. No, glavna panel rasprava ponudila je vrlo malo vizije i razvojnih rješenja za budućnost i uglavnom se zadržala na raznim operativnim rješenjima, uz poneke ipak zanimljive trenutke.

ZIRP je skup koji se održava već gotovo 20 godina i kojeg organizira Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć brojnih partnera i sponzora. Ova lijepa tradicija svake godine donosi, osim same konferencije, panel rasprava i gostujućih predavanja, i čitav niz zanimljivih i originalnih znanstvenih radova na temu transporta i logistike koji bivaju objavljeni u zborniku konferencije, a dostupni su putem brojnih respektabilnih internetskih znanstvenih platformi.

Skup je započeo pozdravnim govorima, pa je ispred domaćina goste pozdravio dekan Fakulteta prometnih znanosti redoviti profesor dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, a ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ime državne tajnice za promet dr. sc. Nikoline Brnjac goste pozdravio je njezin izaslanik Igor Radić, načelnik Sektora za željeznički i intermodalni promet.

Prvog dana zanimljiva gostujuća predavanja održali su dr. sc. Bahar Namaki Araghi sa Tehničkog sveučilišta u Kopenhagenu, dr. sc. Nagui M. Rouphail sa državnog sveučilišta Sjeverna Karolina, SAD te dr. sc. Sorin Eugen Zaharia sa sveučilišta Politehnica iz Bukurešta. Zanimljivo je bilo uočiti popriličan kontrast između rješenja dr. sc. Namaki Araghi koja razvija i zastupa koncepte održive mobilnosti u razvijenoj Europi koji se, sukladno strateškim dokumentima, temelje na nemotoriziranom prometu, javnom prijevozu i raznim e-uslugama koji ih dodatno unapređuju i promoviraju, te pristupa dr. sc. Roupahila koji dolazi iz jedne tipične sredine za SAD koja većinu svojih rješenja mobilnosti i dalje bazira na (neodrživom) cestovnom prijevozu automobilima, a gdje pokušavaju postići razne uštede.

U panel raspravi o razvoju elektromobilnosti, električnim automobilima i punionicama, sudjelovali su: Zvonimir Sučić – Greyp Bikes d.o.o.., Dražen Vrhovski – WAWA Ltd., Domagoj Puzak – HEP, Marko Slavulj – Fakultet prometnih znanosti, Gordan Kožulj – Deloitte Croatia, Mario Mihetec – Environmental Protection and Energy Efficiency Fund.

Rasprava nije ponudila značajnu viziju razvoja električnih automobila u Hrvatskoj, niti se u nekoj značajnijoj mjeri osvrtala na strateške ciljeve EU ili same Republike Hrvatske. Nije ni dala odgovore na pitanje gdje svoje mjesto u tome moraju pronaći električni automobili. Nešto suprotno bi se ipak trebalo očekivati i dobiti od rasprave u kojoj sudjeluje vodeća mala industrija, te domaća sveučilišta i velike državne i konzultantske tvrtke sa svojim kadrom s najviše razine menadžmenta. Sve se, uglavnom, svelo na raspravu kako tehnički odraditi zadatke gradnje punionica i ostalih pratećih rješenja. Raspravu nije uspio dovoljno potaknuti niti Mislav Togonal kao moderator panela, unatoč svom golemom novinarskom iskustvu i zanimljivim pitanjima koja je postavljao. Raspravu je tek donekle u strateškom i vizionarskom smjeru pokušao skrenuti jedan profesor iz Njemačke koji upozorio da bi panelisti tog kalibra trebali raspravljati o viziji 2030. ili 2050. a ne o tehničkim rješenjima koja će se ovako ili onako riješiti za 5 do 10 godina, no u tome je ostao poprilično usamljen.

Upitan o tome kako vidi primjenu elektromobilnosti, dekan Fakulteta prometnih znanosti, dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dovitljivo je odgovorio da on kao željezničar već ima rješenja elektromobilnosti u praksi preko 50 godina. Naime, mnogo je željeznice elektrificirano, naročito u razvijenoj Europi i ona vrlo uspješno funkcionira. Ista je označena kao glavni mod u prometnom sustavu budućnosti u EU strategijama. Također je dodao da elektromobilnost na cestama ima svoju budućnost kao dio cjelovitog, uravnoteženog i održivog prometnog sustava.

Ostali dio programa protekao je u druženju sudionika i pregledu prezentacija studenata diplomskih i postdiplomskih studija te njihovih profesora s nekoliko fakulteta putem kojih su prezentirali svoje znanstvene radove i projekte na kojima rade.

Tekst: Ante Klečina

Fotografije: Ante Klečina

© 2021 Savez za Željeznicu