Savez za Željeznicu

Ozalj – uspješna priča o RUMOBIL-u

Ozalj – uspješna priča o RUMOBIL-u

Zadnji i 35. po redu turistički vlak iz Zagreba za Ozalj vozio je 27. travnja 2019., čime je završen jedan od 8 pilot-projekata u projektu RUMOBIL koji je trajao od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2019.

Vodeći partner Projekta bilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i transporta njemačke regije Saxony-Anhalt, a sa 85 posto financiran je iz EU programa „Interreg Central Europe“. Projekt RUMOBIL (RUral MOBILity – ruralna mobilnost u europskim regijama pogođenim demografskim promjenama) trebao bi dati odgovore na pitanja kako uspostaviti kvalitetan i održiv željeznički i ostali javni prijevoz u ruralnim regijama srednje Europe. Glavni cilj projekta  je izraditi smjernice koje će omogućiti uspostavu i upravljanje kvalitetnim i financijski održivim javnim prijevozom u ruralnim regijama.  Također, želi se potaknuti mlađe stanovništvo na ostanak u tim područjima jer oni su ključni za aktivnu gospodarsku  djelatnost, poput poljoprivrede koja je važna za cijelo društvo.  Projekt RUMOBIL okupio je 16 partnera iz sedam europskih zemalja, a iz Hrvatske, osim HŽ Putničkog prijevoza u njemu je na početku sudjelovao i Savez za željeznicu te HŽ Infrastruktura.

Prvi turistički vlak krenuo je u subotu 25. ožujka 2017. iz Zagreba preko Karlovca, prema Ozlju i bio je samo jedan u nizu od 35 turističkih vlakova koji su do travnja 2019. vozili na razne manifestacije u ozaljski kraj. Vlakove je organizirao HŽ Putnički prijevoz, u organizaciju bio je uključen grad Ozalj kao korisnik projekta sa nizom lokalnih partnera. Cijeli program bio je samo jedan od osam pilot-projekata koji su se provodili u okviru RUMOBIL-a.

Nakon zadnjega vlaka, 27. travnja 2019. koji je izletnike iz Zagreba vozio u Ozalj, razgovarali smo sa gradonačelnicom Ozlja Gordanom Lipšinić, kako bismo saznali koliko je projekt RUMOBIL pridonio povećanju mobilnosti, gospodarskom, turističkom i kulturnom rastu ozaljskog kraja.

-Kakva su vam bila očekivanja kad ste prvi puta saznali da ste predloženi za korisnika pilot projekta RUMOBIL u Hrvatskoj?

-Za nas je to bila prilika koju smo željeli iskoristiti i testirati neke nove mogućnosti, i s obzirom na odličan timing, mi smo to i napravili. U našim planovima razvoja ozaljskog kraja, posebice turizma, veliku važnost dajemo povećavanju vidljivosti, odnosno promociji zanimljivosti i ljepota našega kraja. Projekt RUMOBIL za nas je bio idealna kombinacija: uključivanje Ozlja na turističku kartu kontinentalne Hrvatske, povećavanje medijske prisutnosti, približavanje velikom tržištu gostiju iz Zagreba te sinergija svih lokalnih proizvođača, OPG-a i ugostitelja, kaže gđa Lipšinić.

-Jesu li se ta vaša očekivanja ispunila?

-Iznimno smo zadovoljni reakcijom posjetitelja i dragih gostiju. Neke aktivnosti su u potpunosti ispunile naša i njihova očekivanja, kao što su ruta „Putevima Slave Raškaj“ ili „Proljetna buđenja u Jaškovu“, nordijsko hodanje itd. Neki programi bili su manje uspješni, a time su potvrdili naše pretpostavke, što je također dobro. Neki od dionika nisu pokazali spremnost da se „hrabrije“ uključe, što nam je dobar pokazatelj i vrlo korisna informacija, jer znamo na koga možemo računati. Napravljena je neka vrsta selekcije i profiliranja suradnika, a nadamo se da ćemo s vremenom uključiti neke nove, slične aktivnosti, dodatno osnažiti naše vrijedne i hrabre suradnike te da ćemo u novim projektima pokazati kvalitetu i dobre sadržaje koje oni nude. Medijska pokrivenost i promocijska strana „priče o RUMOBILU“ svakako su posebna tema. Na društvenim mrežama i stalnom komunikacijom sa posjetiteljima ostvarili smo veliki benefit i predstavili sve adute.

-Koliko se toga promijenilo na turističkoj i kulturnoj karti Ozlja, ako uspoređujete vrijeme prije i nakon projekta?

-Tijekom provedbe projekta RUMOBIL predstavili smo trenutnu turističku ponudu Ozlja i okolice, ali i otvorili vrata novim mogućnostima te pokazali lokalnim dionicima kojim smjerom treba krenuti. Naša su očekivanja još veća u narednom razdoblju, a za to nas ohrabruje uzlazni trend svih turističkih pokazatelja i novi proizvodi, uz novopripremljene turističke projekte i pokretanje turističke zajednice. Na području kulture najveću promociju dobio je Zavičajni muzej Ozalj jer je bio početna točka svih turističkih dolazaka u Ozalj. Turistička ruta „Putevima Slave Raškaj“, sakralna baština i drugi kulturni i tradicijski sadržaji ovim projektom dobili su nove kanale predstavljanja i sigurno došli do većeg broja ljubitelja kulture i umjetnosti. Zbog impresivne kulturne važnosti Ozalj je uvijek imao dobar imidž i posebnu težinu na lokalnoj i nacionalnoj razini, a nakon RUMOBIL-a ta je vrijednost još veća.

-A u gospodarskom smislu – jesu li se otvorile nove prilike za OPG-ove?

-Uključivanje lokalnih proizvođača velik je i dugotrajan proces koji je tek započeo. Svjesni smo da tržište diktira i određuje potražnju, ali stojimo cijelo vrijeme na raspolaganju svim poduzetnicima i sretni smo što oni vide Ozalj kao priliku za razvijanje svojih inicijativa. Lokalni poljoprivrednici svaki dan imaju novu priliku i drago nam je da su je neki prepoznali i u RUMOBIL „epizodi“. Iako  bismo bili zadovoljniji da je još više novaca ostalo u našem kraju, da se veliki broj dolazaka turista još više odrazio i na proračune poljoprivrednih gospodarstava, projekt cijenimo kao korisno iskustvo za sve uključene.

-Imate li planove nastaviti turističke vlakove tipa RUMOBIL, kako ćete ih nazvati, obzirom na stečenu popularnost imena RUMOBIL?

-Naziv je prikladan i zaživio je, možemo nastaviti u sličnom ritmu i dinamici koja odgovara našim mogućnostima i kapacitetima. Obavili smo razgovore sa HŽ Putničkim prijevozom i svi smo se složili oko nastavka vožnje vlakova, tako da planiramo dolazak novih turističkih vlakova u Ozalj.

Imate li daljnje planove oko apliciranja na nove projekte zajedno sa željezničarima?

-Cilj nam je otvoriti novu priliku za povećanje mobilnosti u našem kraju i svakako ćemo surađivati na nekim novim aktivnostima.

 

Razgovarala: Vlatka Škorić

Foto: Ante Klečina

 

© 2021 Savez za Željeznicu