Savez za Željeznicu

Vlak umjesto zrakoplova: 13.000 tona ugljičnog dioksida manje

Vlak umjesto zrakoplova: 13.000 tona ugljičnog dioksida manje

U prvoj godini direktnog povezivanja Londona i Amsterdama željeznicom značajno je reduciralo emitiranjeu usporedbi sa zrakoplovom.

Foto: Ante Klečina

U prvoj godini prometovanja vlaka Eurostarizmeđu glavnih gradova Engleske i Nizozemske  prevezeno više od 250.000 putnika, što je jednaka količina putnika za koju bi trebalo 1.000  letova zrakoplovom.

Putovanje vlakom Eurostarna spomenutoj dionici rezultira sa 80 posto  manjim emisijama ugljika po putniku u odnosu na zrakoplov, spriječeno je emitiranje preko 13.000 tona emisija CO2 zbog odabira vlaka velikih brzina umjesto leta zrakoplova. To je količina koju bi emitiralo 1.000 prosječnih kućanstava godišnje.

Tvrtka Eurostaruvest će i treću dnevnu liniju od 11. lipnja 2019., kao izravan odgovor na potražnju potrošača, čime će se povećati kapacitet na ruti u protuvrijednosti 12 zrakoplovnih letova dnevno, samo kako bi se i dalje smanjivale emisije ugljika.

Eurostarov vlak velikih brzina promijenio je način povezivanja Londona i Nizozemske. Iz srca Londona do središta Rotterdama potrebno je 3 sata i 1 minutu, a do Amsterdama 3 sata i 41 minutu uz pristupačnu cijenu od 35 funti u jednom smjeru.

U povodu godišnjice prometovanja vlaka Eurostar između Londona i Amsterdama, MikeCooper, izvršni direktor Eurostara, rekao je : “Naša nova usluga povezivanja Londona s Nizozemskom imala je odličan početak, s prodajom karata iznad očekivanja. Radujemo se što ćemo i poslovnim i ostalim putnicima ponuditi veći izbor i fleksibilnost uz veću učestalost usluga koje će biti na tržištu ove godine.“

Izvor: Global Railway Review – www.globalrailwayreview.com

Preveo: Mario Beljo

© 2021 Savez za Željeznicu