Savez za Željeznicu

ÖBB se oslanja na digitalizaciju

ÖBB se oslanja na digitalizaciju

S namjerom postavljanja novih standarda u željezničkoj logistici uporabom „state-of-the-art“ digitalnih alata, Rail Cargo Group i Digital Logistics LLC, potpisali su memorandum o razumijevanju. Krajnji cilj je povećanje atraktivnosti željezničkog teretnog prijevoza između Europe, Rusije i Azije.

Foto: Ante Klečina

U austrijskoj gospodarskoj komori tijekom Međunarodnog željezničkog kongresa 2019., ÖBB Rail Cargo Group i Digital Logistics LLC potpisali su memorandum o razumijevanju čija je glavna svrha promicanje zajedničkog razvoja, standardizacije i digitalizacije operativnih procesa unutar EU, ali i preko europskih granica radi bržeg prolaska preko njih. Tom prilikom Thomas Kargl, član odbora Rail Cargo Grupe, izjavio je to da će „…ovo ojačati prekograničnu suradnju između Europe i Rusije i potaknuti implementaciju pouzdanih „end-to-end“ logističkih rješenja.“

Memorandum posebno potvrđuje interes obiju strana u osiguravanju postupnog prijelaza na digitalne tehnologije u organizaciji međunarodnih usluga željezničkog prijevoza tereta. Razvit će se digitalna logistička platforma kako bi se u budućnosti mogli digitalno prikazati transportni procesi, kao i omogućiti elektronička razmjena podataka povezana s planiranjem i koordinacijom željezničkog teretnog prometa.

“Potpisivanje memoranduma važan je korak prema povećanju atraktivnosti željezničkog prometa u Rusiji, Europi i Aziji. To potvrđuje našu odlučnost u postizanju nove razine u međunarodnom teretnom prijevozu preko mjera digitalizacije“, izjavio je Thomas.

Tvrtka Digital Logistics LLC osnovana je u ožujku 2018. godine s ciljem razvoja i implementacije digitalnih usluga u željezničkom prijevozu. Pravni oblik tvrtke je jointventure koji sačinjavaju Ruske željeznice (udio 51%) i INTELLEX LLC (udio 49%).

Kako bi se ciljevi što prije ostvarili, ÖBB Rail Cargo Group stvorit će željezničku non-stop vezu između jadranske luke u Veneciji i bimodalnog terminala u Duisburgu.

Izvor: Global Railway Review – www.globalrailwayreview.com

Preveo: Mario Beljo

© 2021 Savez za Željeznicu