Savez za Željeznicu

U Zagrebu uspješno održan prvi Forum CIVINET

U Zagrebu uspješno održan prvi Forum CIVINET

Prvi Forum CIVINET, kojim je mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE obilježila prve tri godine uspješnog djelovanja, održan je 3. lipnja u zagrebačkom parku Ribnjak. Forum je održan u sklopu Pedalafesta, u organizaciji udruge “Sindikat biciklista”. Predstavljeni su primjeri gradskih projekata održive mobilnosti iz Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Kranja i Koprivnice.

Predstavljeno je više pozitivnih primjera, kao što su Obalna šetnica Preluk-Kantrida kojom je omogućeno otvaranje obalnog pojasa pješacima, biciklistima, rekreativcima, sportašima, građanima, turistima i sl. te povezivanje grada Rijeke s Opatijskom rivijerom kroz sustav šetnica, europski projekt za “pametniju urbanu” mobilnost – SocialCar , koji pokušava popularizirati korištenje carpooling servisa u gradovima, korz softwer koji integrira podatke o mogućim oblicima alternativnog prijevoza. Grad Kranj predstavio je uspješan primjer suradnje Grada i nevladinih organizacija, započete 2015. godine kada je na inicijativu gradonačelnika Kranja osnovana komisija Sigurno vozim bicikl, a temu Javni bicikl kao rješenje za javni prijevoz u manjim gradovima predstavili su iz Grada Koprivnice.

Novi parkovi, više od 80 ha obnovljenih zelenih površina, devet novih mostova, održiva prometa politika, održiv pristup gospodarenju otpadom, čista i zdrava voda, podrška lokalnom ratarstvu te održivi turizam, donjeli su Ljubljani ove godine nagradu Ljubljana-Zelena prijestolnica Europe 2016. o čemu se također govorilo na konferenciji.

Osim gradskih, predstavljeni su i neki primjeri projekta održive mobilnosti drugih dionika. Dijalogom o mobilnosti u Zagrebu projektom koji koordinira ODRAZ-a u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Sindikatom biciklista, želi se potaknuti susrete građana s predstavnicima mjesne samouprave i gradske uprave te uspostaviti dijalog o mobilnosti kao stalnu praksu, ojačati svijest i samosvijest građana te ih potaknuti na doprinos lokalnoj zajednici. Smart City-kako izbjeći prometna zagušenja predstavila je tvrtka Mireo koja ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju problema prometne regulacije u brojnim svjetskim gradovima kao što su Dubai, Rijad, Damam, Baku te uskoro u Istanbulu i Casablanci.

Savez za željeznicu predstavio je temu integriranog prijevoza putnika kao neizostavne komponente na putu prema održivosti . Integrirani prijevoz putnika nudi brojne prednosti za korisnike, kao što su veliki broj linija, povećanje mobilnosti, jedinstvena prijevozna karta, bolja kvaliteta življenja, za lokalnu samoupravu to su kvalitetno prostorno planiranje i jeftinije održavanje prometnica, a za prijevoznike održivo poslovanje i mobilnost radne snage.

Predstavljena je i građanska inicijativa Bicikliranje kroz grad Kruševac od severa do juga, te automatizirani sustav bicikala MICikel, koji je u suradnji s Gradom Velenjem u rujnu 2012. implementiran na području grada Velenja..

Središnja tema Foruma bila je posvećena novim Globalnim ciljevima održivog razvoja, s naglaskom na cilj 11. – Održivi gradovi i održive zajednice. Nove globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. Globalni razvojni ciljevi su univerzalni i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, od strane svih ljudi. Više o ciljevima može se pročitati i u ODRAZ-ovoj publikaciji koja se može preuzeti ovdje.

Izvještaj s Foruma možete pročitati na web stranici mreže na sljedećoj poveznici http://civinet-slohr.eu/u-zagrebu-uspjesno-odrzan-prvi-forum-civinet/, gdje ujedno možete pronaći prezentacije svih panelista te fotogaleriju s događanja.

© 2024 Savez za Željeznicu