Savez za Željeznicu

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

Na željezničko-cestovnome prijelazu „Remetinec“ u petak 10. lipnja održana je akcija „Vlak je uvijek brži“ kojom je HŽ Infrastruktura istodobno s četrdeset zemalja u svijetu obilježila 8. međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD). 

Akciju je podržao je i legendarni Ćiro Blažević, koji je s policijom i timom HŽ Infrastrukture koji dugi niz godina provode takve akcije na željezničko-cestovnome prijelazu zaustavljao vozila te razgovarao s vozačima, biciklistima i pješacima o tome koliko su svjesni opasnosti koje prijete prilikom prelaženja preko pruge. Podijeljeni su promotivni materijali te su vozači upozoreni na nužan oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge.

Ove su godine ciljana publika prigodnih akcija koje se provode u cijelome svijetu umirovljenici i osobe sa senzornim i mobilnim ograničenjima, a glavna je poruka ovogodišnje preventivne kampanje: „Ne precjenjujte svoje mogućnosti uz prugu“.

Ćiro u akciji

Očekivano, Ćiro se očekivano odlično snašao u akciji te na svoj osebujan način upozorio na podizanje svijesti svih sudionika u prometu:

– S obzirom na svoje ogromno iskustvo u prometu vrlo dobro znam kako je dovoljna mala nepažnja da se dogodi najveće zlo. Zato bih upozorio sve vozače da bez obzira na signalizaciju uvijek treba pogledati i gore i dolje… Jer jednom kad si pred vlakom, zna se da si ‘halali Huso materi’…. A vlak je uvijek brži! Zato pažljivo. Jednom je netko rekao: kad sjedneš u auto, jednom si nogom u grobu, drugom u zatvoru, trećom u bolnici…

O Međunarodnome danu svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD) te akciji „Vlak je uvijek brži“ govorio je i šef Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture Ivan Kartelo:

– Danas, kada se u cijelome svijetu posebno apelira na svijest sudionika u prometu prilikom prelaska željezničko-cestovnih prijelaza, i HŽ Infrastruktura želi skrenuti pažnju na važnost poštivanja prometnih pravila. Činjenica je da se nesreće događaju, no činjenica je i da su u 95 posto slučajeva za nesreće krivi vozači cestovnih vozila i pješaci jer, nažalost, ne poštuju prometnu signalizaciju. Jedan je od pokazatelja toga i podatak da smo tijekom 2015. godine imali 501 lom polubranika u cijeloj Hrvatskoj, što jasno ukazuje na nesavjesnost vozača cestovnih vozila. Stoga upravo kroz ovakve akcije, koje kontinuirano provodimo još od 2000. godine, želimo osvijestiti sve sudionike u prometu, pogotovo vozače cestovnih vozila, pješake i starije osobe. Slomljeni polubranici mogu se popraviti, no ljudski život je samo jedan. Stoga stanite, razmislite i pričekajte jer vlak je uvijek brži.

ŽCP

Podaci Europske komisije govore da od svih nesreća koje se događaju na cestama oko jedan posto čine nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima, dok od svih nesreća koje se događaju na željeznici oko 25 posto čine nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima. U 95 posto slučajeva krivac za nesreću na željezničko-cestovnom prijelazu jest vozač cestovnog vozila.

Preventivno-edukativnu akciju Hrvatske željeznice pokrenule su još 2000. s ciljem upozoravanja sudionika u prometu na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja željezničko-cestovnih prijelaza. Akcija se provodi u suradnji i uz pomoć MUP-a. Osim na željezničko-cestovnim prijelazima, provodi se i u nižim razredima osnovnih škola diljem Hrvatske, i to putem radionica na temu opasnosti igre uz prugu. Povremeno se organizira i akcija namijenjena vozačima cestovnih vozila i pješacima na kritičnim željezničko-cestovnim prijelazima ili na novoosiguranim željezničko-cestovnim prijelazima kako bi se utjecalo na svijest vozača, ali i promoviralo napore HŽ Infrastrukture na povećanje sigurnosti na prijelazima. Kroz te akcije godišnje prođe tristotinjak vozača, biciklista i pješaka.

© 2020 Savez za Željeznicu