Savez za Željeznicu

LivingRAIL EU projekt

Savez za željeznicu punopravni je partner u EU projektu LivingRAIL koji je financiran iz fonda Seventh Framework Programme (FP7).

Ukratko o projektu LivingRAIL:

  • Projekt ukupno okuplja 8 partnera iz 6 europskih zemalja (Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Austrija i Hrvatska). Projekt će razviti scenarije o životnim stilovima, kulturi, mobilnosti i gospodarskim aktivnostima u Europi 2050. godine i istražiti viziju buduće uloge ekološki prihvatljive, električne željeznice u tim scenarijima.
  • Projekt je započeo u prosincu 2012. godine i trajati će ukupno 30 mjeseci.

LivingRAIL će elaborirati moguće i normativne scenarije istražujući moguća evolutivna rješenja koja će voditi redukciji štetnosti za okoliš koje proizvodi promet, te istražiti kako je istodobno moguće podići ili barem zadržati postojeću kvalitetu života. Scenariji će obilovati detaljima o trendovima u društvu, politici, gospodarstvu, prostornom planiranju, urbanom razvitku, tehnologiji i načinima djelovanja i rada u transportnom sektoru kako bi se dobilo jasno značnje između povezanosti spomenutih sektora. Uz pomoć tih detaljnih saznanja projekt će isporučiti viziju „Rail 2050“ (Željeznica 2050) u kontekstu prostornog i transportnog razvitka, te će isporučiti detaljnu kartu (shemu) kako saznanja i implementirati.

Projekt će uz pomoć analitičkog rada na osnovu primjera dobrih praksi današnjice istražiti kako željeznice i ostali modovi javnog prijevoza mogu doprinijeti kvalitetnoj viziji Europe u 2050.-toj godini.

Kroz projekt će se provesti i niz intervjua i radionica sa stručnjacima iz svih spomenutih sektora. Biti će pokrenut i intenzivan dijalog između političara, željezničkog sektora, prostornog planiranja i civilnog društva.

Ciljane skupine u projektu su: donositelji odluka u politici, željeznice, željeznički prijevoznici, prateća željeznička industrija, tijela za prostorno planiranje, prometne uprave, putničke udruge i organizacije, te predstavnici sveučilišta i instituta.

Više o projektu možete pronaći ovdje: www.livingrail.eu

© 2024 Savez za Željeznicu