Savez za Željeznicu

Rail4SEE u Zagrebu

Rail4SEE u Zagrebu

U organizaciji HŽ Putničkog prijevoza, dana 11. i 12. rujna 2014. u Zagrebu je održan međunarodni sastanak partnera iz 10 zemalja projekta Rail4SEE, u hotelu Palace.

rail4see_logo

U sklopu sastanka organiziran je obilazak glavnog željezničkog kolodvora, novog elektromotornog vlaka za regionalni promet (EMV RP) te je predstavljen multimodalni prijevoz u gradu Zagrebu s naglaskom na točku presjedanja Zagreb GK (vlak-tramvaj-autobus).

Sastanak je otvorio koordinator projekta u HŽ Putničkom prijevozu Renato Humić kojemu se pridružio pozdravnim govorom član Uprave HŽ PP Siniša Balent. Nakon pregleda dnevnog reda predstavnika vodećeg partnera i tekućih događanja, predstavljene su financijske obveze partnera te su određeni rokovi izvršavanja aktivnosti. Završetak projekta se očekuje do kraja godine te je stoga potrebno privesti sve otvorene aktivnosti kraju.

Događaj koji je obilježio nastavak aktivnosti, a nastao kao rezultat projekta Rail4SEE, održao se u Ljubljani 24. rujna. Riječ je o potpisivanju MoU – memoranduma o međusobnoj suradnji i usklađivanju voznih redova vlakova koji prometuju na relaciji Zagreb-Ljubljana-Trst, između HŽ Putničkog prijevoza i SŽ Potniškog prometa. Navedeno će biti dio programa u sklopu konferencije programa JI Europe.

 Sastanak se nastavio raspravama o ostalim aktivnostima kao što je vidljivost projekta, izrada završnog Manifesta projekta, status pilot-projekata svih čvorišta i ostalo; njihovom napretku te rješavanju eventualnih zaostataka.

U sklopu predstavljanja Zagreba kao prometnog čvorišta, nakon održanih prezentacija uslijedila je rasprava o sljedećim temama, za koje su sudionici pokazali veliki interes:

  • Marijan Ključarić, Voditelj odjela za upravljanje i planiranje prometa grada Zagreba: Zagrebački model integriranog prijevoza putnika,
  • Dražen Vinšćak, Šef Službe za razvoj i željezničke infrastrukturne podsustave, HŽ Infrastruktura: Uloga željezničke infrastrukture u javnom gradskom i prigradskom prometu grada Zagreba i okruženja,
  • prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, Fakultet prometnih znanosti: Analiza regionalnih i međunarodnih prometnih tokova u funkciji multimodalne perspektive čvora Zagreb,
  • Sunčana Kobelja, Marketing manager, HŽ Putnički prijevoz: Novi kanali prodaje u funkciji unapređenja usluge.

Nakon teorijskog dijela, sudionici su krenuli na Zagreb Glavni kolodvor: kratka prezentacija je održana o novom EMV RP, u samome vlaku, dan je presjek povijesnih i infrastrukturnih činjenica o Zagreb GK, prezentiran je javni prijevoz u Zagrebu, nakon čega se krenulo u obilazak autobusnog i tramvajskog stajališta koja se nalaze na Zagreb Glavnome kolodvoru.

Navedene aktivnosti su organizirane kao nastavak na ranije održane prezentacije kojima se željela naglasiti važnost projekta integriranog prijevoza putnika u Zagrebu, važnost željezničke infrastrukture pri pružanju usluga prijevoza te uvođenje novih kanala prodaje karata.

 Idući, posljednji sastanak projekta je u Bologni nakon završne konferencije, sredinom listopada.

A.P.

Izvor: hzpp.hr

© 2019 Savez za Željeznicu