Savez za Željeznicu

Predavanje o integriranom javnom prijevozu u kolodvoru Kumrovec

Predavanje o integriranom javnom prijevozu u kolodvoru Kumrovec

Na željezničkom kolodvoru u Kumrovcu, dana 6. 9. 2012. docent dr. sc. Borna Abramović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu održao je vrlo zanimljivo predavanje o integriranom lokalnom javnom prijevozu putnika. Kroz njega je pokušao pokazati koliko kvalitetan javni prijevoz mnogo znači kako za urbane tako i za ruralne krajeve. Zanimljivost je i ta da je predavanje održano u čekaonici kolodvorske zgrade kolodvora Kumrovec.

Predavanje naziva „Integrirani javni prijevoz u funkciji održivog razvoja“ organizirala je kumrovečka udruga mladih „KUM“, a događaj je podržala Općina Kumrovec. Dr. sc. Abramović rado se odazvao pozivu da svojim predavanjem podigne razinu informiranja građana o važnosti uspostave kvalitetnog sustava javnog prijevoza u kumrovečkom kraju. Naime, ovaj je kraj suočen s velikom depopulacijom, a građani najviše sele u 50-ak kilometara udaljeni Zagreb. Jedan od glavnih razloga preseljenja je taj što je javni prijevoz do tamo loše organiziran. Također, sustav je neintegriran, što znači da vozni redovi autobusa koji voze do Savskog Marofa i Harmice nije dobro usklađen s vlakom, a zajednička karta za oba moda prijevoza također ne postoji. Na sve te probleme je na otvaranju predavanja upozorio predsjednik udruge KUM i student Fakulteta prometnih znanosti Dejan Lutring.

Zatim se skupu obratio predsjednik općine Kumrovec Dragutin Ulama. Obratio se sa sličnim riječima kao i Lutring. Naglasio je kako će podržati slične inicijative u budućnosti, te je izrazio nadu kako će se pruga Savski Marof – Kumrovec pononvo biti otvorena za promet.

Predavanje je okupilo 50-ak građana, a među njima su bili i predstavnici Hrvatskih željeznica i predstavnici lokalne samouprave iz Kumrovca, Zagorskih Sela, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, grada Zagreba, te još nekih civilnih udruga. Nakon predavanja okupljeni su dobili priliku da se pitanjima uključe u raspravu.

Tijekom rasprave skupu se obratio i načelnik općine Zagorska Sela, Željko Kodrnja. Upozorio je kako i njegova općina koja je također nakon 2000.-te godine zajedno s Kumrovcem izgubila željezničku vezu sa Zagrebom izložena jednakim problemima kao i Općina Kumrovec. Zabrinut je jer zbog toga mladi ne žele ostati u Zagorju.

Građani su pak željeli čuti konkretne odgovore kada će u stvari pruga u njihvom kraju ponovno proraditi i omogućiti im kvalitetniji život. Također su istaknuli i potrebu da ih pruga osim sa Zagrebom ponovno poveže i sa susjednom Slovenijom gdje mnogi građani također odlaze „trbuhom za kruhom“. Svakako se ne smije zaboraviti i da bi željeznica donijela puno više prilika i lokalnim turističkim aktivnostima kojih je sve više.

Ante Klečina

Fotogalerija

Poveznice:

Integrirani prijevoz putnika (IPS) 

Potpisan sporazum o integriranom javnom prijevoz

© 2024 Savez za Željeznicu