Savez za Željeznicu

ACROSSEE EU projekt

Savez za željeznicu punopravni je partner u EU projektu ACROSSEE. Projekt je financiran iz fonda South-East Europe (SEE).

Ukratko o projektu ACROSSEE:

  • ACROSSEE je projekt financiran iz fonda SEE Europske Unije i okuplja ukupno 28 partnera iz 13 zemalja srednje i jugoistočne Europe.
  • Cilj projekta je stvoriti smjernice kako olakšati i ubrzati protok roba željeznicom i kako produžiti TEN-T mrežu koridora prema jugoistočnoj Europi. Projekt je za financiranje odobren u rujnu 2012. godine.
  • Projekt je započeo u listopadu 2012. godine i traje ukupno 24 mjeseca.
  • Savez za željeznicu punopravni je partner a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture tzv. 10%-tni partner u projektu.
  • Do uspostave web stranice projekta više podataka o samom projektu možete pročitati u nastavku.

ACROSSEE ima za cilj detektirati tzv. „uska grla“ u međunarodnom željezničkom tranzitu roba na području srednje i jugoistočne Europe, te zatim dati jasne smjernice kako taj promet olakšati i ubrzati. Niz akcija koje će projekt na kraju svih istraživanja predložiti bi trebale omogućiti smanjenje čekanja na granicama i pojednostaviti dokumentaciju. Projekt bi također trebao predložiti dodatne željezničke pravce koje je na području jugoistočne Europe potrebno priključiti na TEN-T mrežu europskih prometnih koridora.

U projektu sudjeluje ukupno 28 partnera iz 13 zemalja (8 zemalja iz EU). Radi se o prilično velikom i zahtjevnom projektu s ukupnim budžetom od čak 3,1 milijun Eura koji će ukupno trajati 24 mjeseca. Projekt će voditi CEI (Central European initiative), međunarodna asocijacija koja okuplja zemlje srednje Europe i promovira gospodarsku, kulturnu, političku i znanstvenu suradnju između zemalja članica. U rujnu 2012. projekt je odobren za financiranje, potpisivanje ugovora očekuje se u studenom kada će se održati i početni sastanak svih partnera u projektu.

Savez za željeznicu punopravni je partner u projektu ACROSSEE s ukupnim budžetom od 30.000 €. Ministarstvo pomorstva, prometa i veza u projektu je tzv. 10%-tni partner. To znači da će MPPI u projektu sudjelovati bez konkretnih projektnih zadataka a sudjelovati će na sastancima i konferencijama. Tzv. 10%-tni partneri u projektima nemaju svoj budžet, a budžet za troškove njihovih putovanja i smještaja preuzima i plaća jedan od punopravnih partnera u projektu. Osim konkretnih doprinosa za izradu dokumenata i izvješća u samom projektu, za hrvatske je partnere ovo prilika i za učvršćivanje iskustava i znanja za rad u EU projektima, te prilika za stjecanje novih partnerstava s mnogim tvrtkama i institucijama u zemljama regije.

Više o projektu možete saznati ovdje: www.acrossee.net

© 2024 Savez za Željeznicu