Savez za Željeznicu

Javni prijevoz putnika u funkciji regionalnog razvoja

Javni prijevoz putnika u funkciji regionalnog razvoja

U području domaćega javnog prijevozu postoji mnoštvo otvorenih pitanja na koja bi bilo potrebno dati jasan i brz odgovor. Goruća među tim pitanjima jesu kako omogućiti kvalitetnu, sigurnu i jeftinu mobilnost stanovništva u velikim gradovima, kako zadržati ljude da žive u manjim gradovima i na selu, a rade u većim središtima ili obrnuto, kako s jednom jedinom prijevoznom kartom odabrati najpovoljniju kombinaciju prijevoznih sredstava (automobil s prihvatljivom cijenom parkinga, autobus, vlak, tramvaj, taksi…), kako s takvom jedinstvenom kartom uštedjeti na kućnom proračunu, a društvenoj zajednici omogućiti odgovorno poslovanje i ispunjenje javnoga interesa, kako učenicima i studentima omogućiti besplatno putovanje do škole i fakulteta i slično.

Na ta pitanja pokušat će odgovoriti sudionici tribine pod nazivom ”Javni prijevoz putnika u funkciji regionalnog razvoja” koju u povodu obilježavanja 150. obljetnice prve pruge u Hrvatskoj od Kotoribe preko Čakovca do Macinca priređuju HŽ-Holding d.o.o, Županija međimurska i Savez za željeznicu.

Tribina ”Javni prijevoz putnika u funkciji regionalnog  razvoja” održat će se u četvrtak 20. svibnja  2010. od 10.30 do 14.00 sati u zgradi Scheier u Čakovcu, Ulica Matice hrvatske 1.

Tribinu će otvoriti Ivan Perhoč, župan međimurski, i Branko Kreš, predsjednik Saveza za željeznicu. Nakon toga Slavko Štefičar i Ante Klečina, predstavnici Saveza za željeznicu, govorit će o integriranom putničkom prijevozu. Mr. sc.  Stjepan Juretić iz HŽ-Putničkoga prijevoza d.o.o. govorit će o zadaći te tvrtke u javnom prijevozu. Emir Aškamija iz tvrtke INEN govorit će o razvoju integriranoga javnoga prijevoza grada Zagreba, Županije krapinsko-zagorske i Županije zagrebačke. Mr. sc. Borna Abramović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu govorit će o prijevoznoj potražnji u funkciji planiranja prometnoga sustava.

Tom prigodom tvrtke TŽV ”Gredelj” d.o.o i Končar-KEV d.o.o. peko promidžbenih materijala i videosnimaka predstavit će svoje nove vlakove za prijevoz putnika čiji se prototipovi grade za potrebe HŽ-Putničkoga prijevoza d.o.o., kao i druge svoje proizvode namijenjene javnomu prijevozu putnika.

Pozivamo vas, poštovana gospodo, da preko svojih medija izvijestite javnost o temama i preporukama koje će proizaći sa spomenute tribine.

S poštovanjem
Slavko Štefičar
Glavni koordinator Saveza za željeznicu

Fotogalerija

 

Prezentacije:

Izvješće za javnost

Istraživanje prometne potražnje – Abramović – FPZ

Javni prijevoz željeznicom Varaždin – Čakovec – Juretić – HŽ Putnički prijevoz

Integrirani putnički prijevoz Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije – Akšamija – INEN

Integrirani lokalni javni putnički prijevoz i primjeri – Savez za željeznicu

© 2024 Savez za Željeznicu