Savez za Željeznicu

Brkić: “Spremni smo u svakom trenutku obavljati prijevoz putnika”

Brkić: “Spremni smo u svakom trenutku obavljati prijevoz putnika”

Naša dugogodišnja članica Rail Cargo Carrier-Croatia dozvolu za obavljanje usluga željezničkog prijevoza putnika na hrvatskoj željezničkoj mreži dobio je još 1. lipnja 2021. godine, a 24. i 25 listopada 2023. prevezao je i prvi posebni vlak za prijevoz putnika na relaciji Zagreb-Rijeka-Zagreb.

HAKOM je 5. ožujka 2024. na svojim mrežnim stranicama objavio izvješće o rezultatima u željezničkom prijevozu u zadnjem kvartalu 2023., a koje su prenijeli brojni mediji. Međutim, pored brojki o povećanju broja putnika i tona robe, medije je zaintrigirala jedna rečenica koja govori o tome da je po prvi puta Rail Cargo Carrier–Croatia, kao novi putnički prijevoznik s dozvolom za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika u RH, prevezao posebni putnički vlak.  Tragom te kratke vijesti zamolili smo jednog od dvojice direktora RCC-Croatia Milana Brkića da nam pojasni tu kratku vijest. Evo, dakle o čemu se radi!

-Rail Cargo Carrier-Croatia dozvolu za obavljanje usluga željezničkog prijevoza putnika na hrvatskoj željezničkoj mreži dobio je još 1. lipnja 2021. godine. Međutim, do 1. siječnja 2029. godine privatni putnički prijevoznici neće moći uvoditi vlakove za prijevoz putnika na domaćim relacijama zbog toga što usluge na tim relacijama pruža prijevoznik u državnom vlasništvu – HŽPP.

Naime, HŽPP je 1. siječnja 2019. sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture sklopio Ugovor o javnim uslugama za usluge od općeg gospodarskog interesa u javnom željezničkom prijevozu u Republici Hrvatskoj, a on vrijedi 10 godina.   Rail Cargo Carrier-Croatia sastavni je dio ÖBB Holdinga (Austrijskih željeznica) i daljnje prometovanje naših vlakova na hrvatskim prugama ovisit će o planovima matične tvrtke. Ali, obavljati možemo samo uslugu prometovanja redovitih vlakova u međunarodnom prometu na hrvatskom dijelu mreže. Za sada nemamo konkretnih planova, no spremni smo u svakom trenutku obavljati prijevoz putnika  u dodatnim sezonskim i agencijskim vlakovima, koji bi tranzitirali preko Hrvatske, ukoliko nađemo zainteresirane partnere u okruženju.

Zato smo  još  24. listopada 2023. uveli u promet posebni vlak za prijevoz putnika i to na relaciji između Zagreb Glavnoga kolodvora i Rijeke, te 25. listopada 2023. na relaciji između Rijeke – Zagreb Glavnoga kolodvora kako bismo pokazali da smo u potpunosti sposobni na kvalitetan način pružati usluge prijevoza putnika- zaključio je Brkić.

Poslovodstvo SZŽ

Foto: RCCC

© 2024 Savez za Željeznicu