Savez za Željeznicu

Konferencija „Po kojem voznom redu vozimo?“

Konferencija „Po kojem voznom redu vozimo?“

U četvrtak 14. ožujka 2024. na zagrebačkom Kampusu Borongaj HAKOM i SZŽ organiziraju konferenciju na kojoj žele na otvoreni  razgovor potaknuti sve dionike u čijem je interesu kvalitetan željeznički vozni red.

Kvalitetan vozni red ključ je kvalitetne usluge, kako u putničkom, tako i u teretnom prijevozu. U putničkom prijevozu važno je organizirati prijevoz na način da ima dovoljnu učestalost te da se u svim važnim čvorovima osiguravaju veze za nastavak putovanja. U teretnom prijevozu važno je uspostaviti učestale veze, dnevne ili nekoliko puta tjedno, između luka i multimodalnih kopnenih logističkih terminala (centara) te između centara na kopnu međusobno. Postojanje dobrog voznog reda u teretnom prijevozu znači da će terminali biti posluženi točno na vrijeme, a tvrtke koje preuzimaju i šalju robe tada uistinu mogu provesti logističko planiranje „just in time“.

Foto: Ante Klečina

U Hrvatskoj trenutno ima 19 željezničkih prijevoznika od kojih je 13 aktivno u teretnom, a jedan u putničkom prijevozu. Svatko od njih ima svoje izazove i viđenja, bolja ili lošija. Kako ne bismo samo kritizirali jedni druge, ovu smo konferenciju zamislili kao otvoreni razgovor sviju dionika o tome što možemo zajednički učiniti da izradimo kvalitetan vozni red? Što možemo učiniti svi zajedno da vozni red postane osnovica kvalitetne usluge, a ona da pomogne razvoju gospodarstva i boljim demografskim trendovima? To su samo neka pitanja na koja tražimo odgovore.

U prvom dijelu konferencije član Uprave HŽ Infrastrukture  Subhi Tawfiq govorit će o planiranju voznog reda na hrvatskoj željezničkoj mreži, voditelj katedre za organizaciju željezničkog prijevoza na Fakultetu prometnih znanosti prof. dr.  sc. Borna Abramović odgovorit će na pitanje čemu služi taktni vozni red, predavač na Sveučilištu Sjever Ante Klečina prezentirat će standarde povezanosti i planiranje prijevoznih željezničkih  mreža, a o voznom redu iz perspektive regulatornog tijela govorit će viši stručnjak u HAKOM-u Ivica Škrtić.

U drugom dijelu konferencije bit će održana panel diskusija u kojoj će sudjelovati predsjednik Saveza za željeznicu i prodekan za poslovanje Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Mladen Nikšić, član Uprave HŽ Infrastrukture mr.sc. Darko Barišić, direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, direktor Rail Cargo Carrier-Croatia Milan Brkić i direktor ENNA transporta i član Uprave ENNA Logica Petar Glavaš. Panel će moderirati Ante Klečina.

Zainteresirani svoj dolazak mogu prijaviti na adresu elektroničke pošte bojana.malasic@szz.hr do 11. ožujka 2024.

Suorganizator konferencije „Po kojem voznom redu vozimo?“ je Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), a poduprli su nas i sponzori ALTPRO, ENNA Trans i HŽ Putnički prijevoz. Domaćin konferencije je naša članica – Fakultet prometnih znanosti. U ime poslovodstva HAKOM-a i Saveza za željeznicu – hvala svima!

 

 

 

© 2024 Savez za Željeznicu