Savez za Željeznicu

Županije i Savez potpisali sporazum o pokretanju integriranog javnog prijevoza putnika

Županije i Savez potpisali sporazum o pokretanju integriranog javnog prijevoza putnika

Varaždinska županija, Međimurska županija i Savez za željeznicu potpisali su „Sporazum o poslovnoj suradnji“ za uvođenje integriranog javnog prijevoza putnika na svom području. Sporazum je temelj za niz kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti koje će u konačnici dovesti do objedinjavanja svih vidova putničkog prijevoza u jedan sustav kojim će upravljati Transportna uprava. Sustav će se raditi na osnovi uspješnih iskustava u EU i ostalom razvijenom svijetu.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Ivan Perhoč i potpredsjednik Saveza za željeznicu i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Branimir Jerneić potpisali su 20. listopada ove godine „Sporazum o poslovnoj suradnji“. Naziv projekta je „Integrirani javni putnički prijevoz na području Varaždinske i Međimurske županije“, a cilj sporazuma provedba je tog projekta na području obje županije. U pripremi su radnje za izradu stručne studije koja će po fazama odraditi implementaciju sustava za dugi niz godina.

dscf489651

Potpredsjenik Jerneić i župani Štromar i Perhoč potpisuju sporazum (foto: A. Klečina)

Da podsjetimo, Integrirani prometni sustav – IPS jest sustav u kojem Transporta uprava upravlja svim javnim putničkim prometom na zadanom području. Sustav omogućava zajednička stajališta autobusa i vlakova, usklađene vozne redove istih, te više vrsta zajedničkih prijevoznih karata za sve vrste prijevoza. On se u praksi razvijenih zemalja pokazao puno ekonomičnijim od starih načina regulacije transporta. Sustav u praksi donosi i puno više linija za korisnike sustava (putnike) što im omogućava puno kvalitetniji život u regijama izvan gradova.

Župan Štormar prije potpisivanja sporazuma kao domaćin je zaželio dobrodošlicu i pohvalio dosadašnji rad Saveza za željeznicu na radnjama koje su prethodile ovom sporazumu. Svojim je početnim analizama ukazao na velike probleme u postojećem javnom prijevozu putnika i ponudio smjerove i ideje gdje i kako tražiti kvalitetna rješenja za budućnost. Naglasio je i da će organiziraniji javni prijevoz u budućnosti donijeti puno koristi za ekologiju naših krajeva.

Potpredsjednik Saveza Jerneić također je pohvalio rad poslovodstva Saveza i dodatno je govorio o ciljevima ovog projekta. IPS valja pokrenuti zbog kvalitetnijeg života svih građana ali i zbog toga što Europska unija putem svojim fondova financira samo dobro postavljene sustave s jasnim ciljevima, vizijom, koracima provedbe i nosiocima provedbe što će sve ovaj projekt ostvariti.

Župan Perhoč je srdačno zahvalio HŽ-u i svim drugim organizatorima na odličnim događanjima povodom 150 godine prve pruge u Hrvatskoj koji su se održali u Kotoribi i Čakovcu. Naglasio je potrebu i da se poboljšanjem prometnog sustava na sjeveru Hrvatske krene i u poboljšanje vezivanja sjevernih regija i sa Zagrebom zbog velikih dnevnih migracija stanovništva prema metropoli. Vjeruje da će u projektu pomoći Vlada i resorna ministarstva. Naglasio je da prvi koraci integriranog prometa na području Međimurja već postoje i očituju se u nekim gradskim linijama grada Preloga koji putnike voze na željezničko stajalište u obližnji Čehovec. Na kraju je dodao: „Željeznica jednako ekologija, ekonomičnost i sigurnost. No, tek njeno povezivanje s autobusima donosi novu dimenziju kvalitete i odličan sustav za budućnost.“

Nakon samog čina potpisivanja župani i g. Jerneić svjesni važnosti događaja s radošću su odgovorili na pitanja brojnih okupljenih novinara i snimatelja.

Ante Klečina

Fotogalerija

Vezane vijesti:

Poziv medijima – potpisivanje „Sporazuma o suradnji“ pri javnom prijevozu putnika

Uspješan drugi radni sastanak u Varaždinu

Savez u posjetu IPS-u pokrajine Štajerske u Austriji

Varaždinska i Međimurska županija kreću prema Integriranom javnom prijevozu putnika

Međimurska županija podržava IPS

Javni prijevoz u funkciji razvitka sjeverne Hrvatske

© 2020 Savez za Željeznicu