Savez za Željeznicu

Umrežavanje mladih europskih inženjera

Umrežavanje mladih europskih inženjera

Krajem prošle godine u Zagrebu je osnovana udruga EYE HR koja okuplja mlade inženjere i studente inženjerskih struka. Među osnivačima su i dva mlada inženjera, suradnika Saveza za željeznicu, Marin Dokoza i Božo Cicvarić.

Udruga europskih mladih inženjera (EYE) krovna je udruga koja okuplja i koordinira europsku mrežu mladih profesionalaca i studenata inženjerskih struka, raznih usmjerenja do 30 godina starosti. Njene članice su, primjerice, Njemački inženjerski savez VDI, ali i manje organizacije poput EYE UK. EYE surađuje i sa vodećom Europskom inženjerskom organizacijom FEANI te tvrtkom Careers international, s kojom pomaže spajati vrhunske talente i vrhunske poslodavce. Trenutno EYE predstavlja više od 150.000 mladih europskih inženjera, a uloga Udruge je međusobna razmjena znanja i iskustava, s ciljem poticanja njihove mobilnosti. Još od 1995. Godine EYE organizira trodnevne konferencije koje okupljaju oko 100 sudionika iz cijele Europe. Sljedeća konferencija održat će se na proljeće 2018. godine u bugarskom glavnom gradu Sofiji. Osim organiziranja konferencije, EYE objavljuje i elektronički magazin „EYE Contact“ (https://issuu.com/eyengineers) te se bavi drugim aktivnostima vezanim uz promociju inženjerske struke, razmjenu iskustava mladih inženjera i njihovo umrežavanje.

Hrvatska podružnica mladih inženjera (EYE HR) osnovana je krajem prošle godine i jedna je od sekcija Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS). Osnovala ju je grupa entuzijasta koji su tijekom nekoliko mjeseci ispunili zahtjeve za učlanjenje u EYE. Na sastanku Vijeća EYE-a u Luksemburgu, održanom 13. siječnja 2018., u organizaciji  luksemburške udruge inženjera ANEIL, rad i planove EYE HR predstavili su predsjednik Marin Dokoza i zamjenik predsjednika Božo Cicvarić. Marin Dokoza prezentirao je aktivnosti koje su prethodile osnivanju EYE HR te rekao to da EYE HR želi biti vodeća udruga u povezivanju mladih inženjera na razini Republike Hrvatske. Kroz razmjenu iskustava, poticanje zajedničkog djelovanja, veću komunikaciju i mobilnost, želi stvoriti veće mogućnosti djelovanja i zapošljavanja. Time se inženjerskim strukama u konačnici žele poboljšati mogućnosti za dodavanjem većih vrijednosti društvu i gospodarstvu, inženjersku struku bolje pozicionirati u društvu, ukazati na njenu važnost za razvoj društva te doprinijeti samoj promociji inženjerske struke.

Ovo je povijesni trenutak za hrvatske mlade inženjere. EYE HR trudit će se biti pozitivno osvježenje u hrvatskoj inženjerskoj zajednici i pokretač pozitivnih promjena u Hrvatskoj, ali i šire. Misija organizacije je okupljanje i povezivanje mladih inženjera iz svih područja na razini Republike Hrvatske i EU, poticanje njihove mobilnosti i konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu te kontinuirano promoviranje važnosti inženjerskih struka u društvu i gospodarstvu – izjavio je Dokoza.

Čelnici EYE HR, iako vrlo mladi, iza sebe već imaju impresivan CV, a dolaze iz željezničkog okruženja. Predsjednik EYE HR Marin Dokoza, bacc. ing. traff., student je zadnje godine diplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, na smjeru željezničkog prometa. Pokretač je i glavni urednik portala studenata FPZ-a Prom.com.hr, a višegodišnji je suradnik u Savezu za željeznicu, gdje je radio na nizu istraživačkih projekata na temu željeznice. Autor je „Karte radova“, kojom se mogu pratiti poremećaji u prometu na zagrebačkim ulicama. Zamjenik predsjednika EYE HR Božo Cicvarić, mag. ing. traff, završio je logistiku na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, također jedan od urednika na  portalu Prom.com.hr i višegodišnji suradnik u Savezu za željeznicu. Božo je ujedno i član Hrvatskog origami društva koje se bavi promicanjem tehničkog origamija u inženjerskim strukama.

EYE HR možete pratiti na službenoj mrežnoj stranici te na FB stranici.

© 2024 Savez za Željeznicu