Savez za Željeznicu

Svježi novac za istraživanje i inovacije u prometu

Svježi novac za istraživanje i inovacije u prometu

U trogodišnjem razdoblju (2018. -2020.) kroz program „Pametni, zeleni i integrirani promet“ (prioritet broj 3: „Društveni izazovi“ u strukturi Obzor 2020) predviđen je fond od 945 milijuna eura i namijenjen je za istraživanja i inovacije kroz tri glavna područja: mobilnost za rast, automatizacija u cestovnom prometu i zelena vozila. U oči upada činjenica da je za istraživanje na području željeznice namijenjeno upola manje novca nego li za istraživanja vezana uz zračni promet.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 2. veljače bio je održan Informativni dan programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Na njemu je, pred stotinjak zainteresiranih, predstavljen novi radni program za područje Pametnog, zelenog i integriranog prometa te predstojeće teme i natječaji koji će se financirati od 2018. do 2020. godine. Prezentirane su usluge koje u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije pruža ured nacionalnih kontakt osoba za Obzor 2020., iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja, kao i iskustva ocjenjivača u programu Obzor 2020.

Informativni dan otvorila je nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt za Obzor 2020. Željka Skočilić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je nazočne upoznala sa povoljnostima koje im pruža Agencija za mobilnost oko refundiranja troškova edukacije, konferencija i putovanja. Predstavnica Europske komisije iz Glavne uprave za istraživanje i inovacije Oana Andreea Melinceanu, predstavila je radni program od 2018.  do 2020. za područje transporta te mogućnosti srodnih fondova kao što su FCH2, ClEANSKAY, SHIFT2RAIL i SESAR

Pprof. dr. sc. Ivica Smojver, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, izložio je mogućnosti sudjelovanja hrvatskih istraživača u programu Obzor 2020. a primjere dobre prakse na dosadašnjim uspješno realiziranim projektima iz Obzora 2020 predstavili su doc. dr. sc. Irina Stipanović Oslaković iz tvrtke Infra plan konzalting i Igor Lalović iz Uljanika d.d, Nezavisni ekspert Europske komisije, mr. sc. Darko Bandula podijelio je s okupljenima iskustva i savjete ocjenjivača u području transporta. Maja Salapić, nacionalna osoba za kontakt (NCP) za područja Društveni izazov 3: “Sigurna, čista i učinkovita energija” i Društveni izazov 4: “Pametan, zeleni i integrirani promet”, objasnila je NCP sustav nacionalne potpore i predstavila sažetak dosadašnjih rezultata hrvatskih institucija u sklopu programa Obzor 2020.

 

U trogodišnjem razdoblju (2018. -2020.) kroz program Pametni, zeleni i integrirani promet (prioritet broj 3: Društveni izazovi u strukturi Obzor 2020) predviđen je fond od 945 milijuna eura i namijenjen je za istraživanja i inovacije kroz tri glavna područja – poziva; mobilnost za rast, automatizacija u cestovnom prometu i zelena vozila. U okviru toga moguće je aplicirati na 21 temu vezanu uz zeleni transport. Neki natječaji već su otvoreni u studenome prošle godine i aplikacija se može poslati do kraja travnja, ocjenjivanje će trajati do jeseni i krajem godine znat će se čiji je projekt dobio „zeleno svjetlo“ za financiranje. Svake godine otvarat će se novi natječaji na nove teme, vezani uz osnovni cilj Programa – održivu mobilnost.

Prije nego li je pokazao mogućnosti koje iz spomenutih programa stoje na raspolaganju hrvatskih istraživača i inovatora, dr. Smojver je sve prisutne suočio sa službenom statističkom činjenicom da u Hrvatskoj količina novca za istraživanje i inovacije iz godine u godinu opada pa je tako u 2014. godini bilo 15 posto manje novca nego li u 2013. To je naveo kao dobar razlog da se istraživači okrenu europskim izvorima. Međutim, prisutni predstavnici Saveza za željeznicu primijetili su da je za istraživanje na području željeznice predviđeno upola manje sredstava nego li za istraživanja u zračnom prometu, što su izlagači prokomentirali činjenicom da zračni promet daleko više zagađuje okoliš nego željeznica pa se to područje treba i više istraživati.

U svakom slučaju, još uvijek je na raspolaganju dovoljno novca za znanstvenu zajednicu, industriju i udruge da se udruže u međunarodne konzorcije i krenu u istraživačke projekte koji će doprinijeti održivoj mobilnosti. Više o natječajima može se naći na poveznici http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/info-dan-transport-obzor2020

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: www.mzo.hr

© 2024 Savez za Željeznicu