Savez za Željeznicu

TEN-T: Najradikalniji remont politike prometne infrastrukture EU

TEN-T: Najradikalniji remont politike prometne infrastrukture EU

Europska komisija je krajem prošlog tjedna pozvala države članice da predlože projekte za korištenje 11,9 milijardi eura EU sredstava za poboljšanje europskih prometnih veza. To je dosad najveći pojedinačni iznos sredstava EU namijenjen prometnoj infrastrukturi. Države članice imaju rok do 26. veljače 2015. za dostavljanje svojih ponuda.

eu

Sredstva će biti koncentrirana duž 9 velikih prometnih koridora koji, kada se uzmu zajedno, činit će osnovnu prometnu mrežu i djelovati kao gospodarski poticaj jedinstvenom tržištu. Sredstva će ukloniti uska grla, revolucionirati veze istoka i zapada i pojednostaviti prekogranične transportne operacije za tvrtke i građane u cijeloj Europskoj uniji.

Siim Kallas, potpredsjednik Komisije nadležan za promet, komentirao je kako je promet od temeljne važnosti za učinkovitu europsku ekonomiju, tako da je ulaganje u prometnu povezanost samo dodatno gorivo za gospodarski oporavak, te je važnije nego ikada. Područja Europe bez dobre prometne veze ne mogu rasti ili napredovati. Države članice trebaju iskoristiti ovu priliku natjecanja za sredstva za bolju povezanost, konkurentnost i osiguranje glatkog i bržeg putovanja za građane i poduzetnike.

Financiranje Europske unije za prijevoz utrostručilo se, na 26 milijardi eura za razdoblje 2014-2020 (u odnosu na 8 milijardi eura za razdoblje 2007-2013).

Ove inovacije zajedno – utrostručenje financiranja za promet u kombinaciji s odlukom da će se čvrsto usredotočiti na financiranje 9 glavnih EU prometnih koridora – najradikalniji su remont politike prometne infrastrukture EU od njenog osnutka.

Nova jezgrena mreža uspostaviti bi se trebala do 2030., te će uključivati:
– 94 glavnih europskih luka s željezničkim i cestovnim vezama
– 38 ključnih zračnih luka s željezničkim vezama do većih gradova
– nadogradnju 15 tisuća km željezničkih pruga na visokobrzinske
– 35 graničnih projekata za smanjenje uskih grla

Sredstva će se pripisati najkonkurentnijim projektima i usmjerenim na devet glavnih prometnih koridora u Europi. Projekti će dobiti sredstva od strane EU, ali moraju biti sufinancirani od strane država članica. Rezultati natječaja i dodjela projekata bit će objavljena u ljeto 2015.

A.P.

Izvor: ec.europa.eu

© 2019 Savez za Željeznicu