Savez za Željeznicu

Italija širi mrežu velikih brzina

Italija širi mrežu velikih brzina

Proslavom održanom 13. rujna svečano su u promet uvedeni vlakovi velikih brzina koji će povezivati milanski Malpensa aerodrom s gradovima na talijanskom sjever-jug koridoru velikih brzina.

Prvim vlakom velikih brzina prema aerodromu putovali su i Mauro Moretti, direktor FS (Ferrovie dello stato – Državne željeznice), Roberto Forminoni, predsjednik pokrajine Lombardie, Raffaele Cattaneo, gradski pročelnik za Infrastrukturu i Mobilnost te Letizia Moratti, gradonačelnica Milana. Goste je dočekao predsjednik tvrtke SEA koja upravlja zračnom lukom, Giuseppe Bonomi.

tn_it-malpensa-freciarossa-fs_01

Foto: Railway gazette

Trenutno Trenitalia vozi jedan par vlakova na relaciji od Napulja do Malpense, povezujući i Roma Termini (Rim), Firencu SMN, Bolonju i Milano Centrale. Još jedan par vlakova povezuje Firencu i Malpensu. Od Napulja do Malpense putuje se 5 sati i 49 minuta, a od Milana do Malpense putuje se 42 minute dionicom dugom 45 minuta.

frecciarossa

Foto: Railway gazette

Putem do aerodroma Malpensa vlakovi prometuju i novoizgrađenom 8 kilometara dugom dionicom pruge između Milana Centrale i Milana Bovise. Njezina gradnja koštala je oko 87,5 milijuna Eura, a na dionici je izgrađen i 285 metara dug vijadukt s 22 luka i jedan tunel od 230 metara.

A. K.

Izvor: Railway gazette

© 2020 Savez za Željeznicu