Savez za Željeznicu

ECORailS kako do još učinkovitije željeznice

ECORailS kako do još učinkovitije željeznice

Danijel Krakić – ravnatelj Uprave za željeznički promet pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Slavko Štefičar, glavni koordinator Saveza za željeznicu sudjelovali su od 14-15 rujna 2010 u Bukureštu, Rumunjska na stručnom seminaru u sklopu EU projekta ECORailS.
Projekt ECORailS (Energetska učinkovitost i kriteriji zaštite okoliša u unapređenju željezničkih vozila i usluga u regionalnom prometu) nastoji doprinijeti  poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenju utjecaja na okoliš, a glavni cilj mu je smanjiti potrošnju energije željezničkog regionalnog putničkom prometu za 15%. do 2020. godine.
Seminar je okupio predstavnike iz Njemačke, Italije, Slovačke, Hrvatske i Rumunjske te je bio iznimna prilika da se upozna stanje u regionalnom željezničkom  prometu tih zemlja kao i najnoviji trendovi u njegovom razvoju.
Budući da Savez za željeznicu već duže vrijeme radi na projektu integriranog javnog prijevoza seminar je iskorišten za proširenje znanja na tom području, a D. Krakić i S.Štefičar pozvani su da i dalje aktivno sudjeluju u projektu.
Seminar je održan pod motom ”Dialog i obuka”, a organizirana je i koordiniran od strane Integral Consulting R & D – Bucharest, TSB FAV – Berlin i Allianz pro Schiene – Berlin. ECORailS projekta – traje 26 mjeseci (od svibnja 2009. do lipnja 2011.) , a  provodi ga konzorcij sastavljen od 14 prestižnih institucija iz 6 europskih zemalja.

Sve o projektu ECORailS

© 2020 Savez za Željeznicu