Savez za Željeznicu

DG MOVE zaključila godinu multimodalnosti

DG MOVE zaključila godinu multimodalnosti

Multimodalnost donosi digitalizaciju, ulaganja i inovacije te dekarbonizaciju kao načelo vožnje. Ambicija željezničkog sektora je do 2030.  povećati modalni udio željezničkog prometa u prijevozu tereta na 30 posto.

DG MOVE (Directorate-General for Mobility and Transport) održao je 26. veljače 2019. konferenciju pod nazivom „Multimodalnim transportom – prema budućnosti“ i radionicu kojom su prikazane aktivnosti tokom „godine multimodalnosti“.

foto: Ante Klečina

Povjerenica za transport Violeta Bulc otvorila je konferenciju objašnjavajući da multimodalnost donosi digitalizaciju, ulaganja i inovacije te dekarbonizaciju kao načelo vožnje.

Clemens Foerst, CEO tvrtke Rail Cargo Austria, naglasio je to kako je ambicija željezničkog sektora povećati modalni udio željezničkog prometa u prijevozu tereta na 30 posto do 2030. godine. Naglasio je i to da je multimodalnost važna za rješavanje transportnih potreba njihovih korisnika. Begoña Delicado (SNCF) podsjetila je na razlike između obveza javnih usluga i usluga putničkog prijevoza otvorenog pristupa u željezničkom prometu. Prilikom uspostavljanja multimodalnih poslova i pomoći putnicima, istaknula je važnost partnerstva s drugim oblicima prijevoza.

Na radionici DG MOVE-a istaknute su dvije studije koje istražuju prava putnika u multimodalnom prijevozu, servise za informiranje pri putovanju i integrirani sustav naplate karata. Konzultantske tvrtke Grimaldi i VVA predstavile su rezultate svoje studije o izdavanju karata, plaćanju i distribuciji. Model potpune usluge predstavljen je kao primjer iz sektora koji se bavi integriranim izdavanjem karata. Studija se planira objaviti u proljeće.

EY je sažeo svoj nadolazeći izvještaj o pravima putnika u multimodalnom prijevozu. Otkrili su da su tržište i ponude još uvijek u razvoju, te stoga ne mogu biti sigurni da djelovanje na europskoj razini neće ometati povećanje multimodalnog prijevoza putnika. Njihov je glavni zaključak da je bolje čekati i pomno pratiti razvoj tržišta u nadolazećim godinama, prije nego što se poduzmu bilo kakve zakonodavne mjere. Međutim, prepreka je vrijeme potrebno za postizanje sporazuma između zračnih i željezničkih prijevoznika. EY je kao prvi korak predložio mjere koje bi mogle razviti europski okvir za olakšavanje takvih sporazuma.  Vittorio Carta (DB) naglasio je to da željeznički sektor već pokazuje inicijativu i da postoji samoregulirana suradnja između željezničke i zračne industrije. Ako je cilj Komisije da podrži i promiče multimodalni prijevoz, savjetovao je oprez u pogledu bilo kakvih novih propisa te potrebu pozornog razmotriti negativne učinke na postojeće ponude. Preporučio je također, da valja pronalaziti nova rješenja koja bi podupirala i korisnika i industriju.

Izvor: Railway Gazzete

Preveo: Mario Beljo

© 2021 Savez za Željeznicu