Savez za Željeznicu

Radionica SENT projekta u Zagrebu

Radionica SENT projekta u Zagrebu

Nakon što je nedavno održana slična radionica u Rijeci,  u Zagrebu je 31. ožujka održana radionica „Izazovi povezivanja logističkih centara u dunavskoj regiji” koja je dio projekta SENT, financiranog iz programa START unutar Dunavske strategije.

DSC_46782_

Četiri su partnera na projektu iz Hrvatske i Srbije: Klaster intermodalnoga prijevoza iz Rijeke, Savez za željeznicu iz Zagreba i Klaster transporta i logistike iz Vojvodine. Projekt je vrijedan 24.000 eura, a trebao bi poslužiti kao podloga za prijavu većih i vrednijih projekata koji bi se bavili istraživanjem potencijala za suradnju logističkih centara u jugoistočnoj Europi u znatno većoj mjeri. Projekt je počeo 1. prosinca 2015., a traje 6 mjeseci.

Voditelj projekta dr. sc. Dražen Žgaljić iz Klastera intermodalnog prijevoza, sudionicima je predstavio sve mogućnosti dobivanja sredstava iz programa fondova EU za transportne tvrtke, a Ante Klečina iz Saveza za željeznicu te Marija Novaković iz Klastera transporta i logistike Vojvodine naveli su ciljeve projekta, a to su razmjena ideja povezivanja intermodalnih centara na području jugoistočne Europe u cilju praktične poslovne suradnje i stvaranja novih projekata financiranih iz fondova Europske unije.

DSC_45816-m

Sedamdesetak sudionika predstavljanja bilo je pozvano da svojim idejama podupru izradu studije. Tijekom rasprave izneseni su negativni primjeri realizacije pozitivnih ideja i projekata, kao što je upotreba niskopodnih vagona za prijevoz kamiona koji, unatoč tome što u su u vlasništvu domaćeg operatera, uspješno voze na stranim prugama, nesporazumi između potreba željezničkih operatera i lokalne zajednice koja ne odgovara adekvatno na njihove zahtjeve, suptilne prepreke kojima se onemogućava kvalitetniji prijevoz, kao npr. manji osovinski pritisak na dionicama pruge na slovenskom području, a koje vode prema Luci Rijeka itd. Niz iznesenih ideja može se svesti na nekoliko zajedničkih: potrebno je hitno umrežavanje prijevozničkih i infrastrukturnih tvrtki, luka, željeznice, ceste, operatera i  logističara sa znanstvenim institucijama radi razmjene iskustva i znanja; postojeće intermodalne resurse treba umrežiti u nove razvojne projekte te lobistički utjecati na političare koji donose strateške odluke. Jer bez strateških planova, u koje bi trebali biti ucrtani potencijalni logistički centri, neće se moći tražiti novac iz fondova EU za njihovu realizaciju.

Sljedeća radionica održat će se u Novom Sadu početkom lipnja mjeseca 2016. godine.

Vlatka Škorić/HŽ Infrastruktura

Foto: Ante Klečina

SENT projekt, prezentacija, Novaković

Mogućnosti financiranja logističkih projekata, prezentacija, Žgaljić

 

© 2019 Savez za Željeznicu