Savez za Željeznicu

Predavanje o IPP-u za lokalne čelnike PGŽ-a

Predavanje o IPP-u za lokalne čelnike PGŽ-a

Općina Baška 6. i 7. travnja 2017. bila je domaćin 6. tradicionalnog susreta županijske uprave s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije. Susret je otvorio župan Zlatko Komadina, a nakon pozdravnih govora prezentaciju o Integriranom prijevozu putnika održao je Ante Klečina, glavni koordinator Saveza za željeznicu.

Na otvorenju skupa župan Komadina ukratko je predstavio ključne stvari učinjene za vrijeme njegovog mandata od 2013. godine do danas. Kao najvrijednije postignuće u proteklom mandatu istaknuo je postavljanje osnovnih temelja razvoja Županije u sljedećim desetljećima. To je učinjeno kroz Strategiju razvoja Županije do 2020., plan koji je ambiciozniji od tog kratkoročnog razdoblja  te kroz rad na novom prostornom planu. Za župana Komadinu važno je bilo i pitanje očuvanja prirodne baštine. Prema mreži Natura 2000, oko 80% područja kopnenog i dijelom morskog dijela Županije zaštićeno je, što je dvostruko više od hrvatskog prosjeka.

-To je naša obaveza – očuvati baštinu, ali ju i staviti u funkciju turizma i proizvodnje hrane, rekao je Komadina.

Načelnik Baške Toni Juranić svoju je općinu opisao kao perjanicu hrvatskog turizma, poznato i priznato turističko odredište na europskoj turističkoj karti, u kojoj se, kao najjači adut, ističe poznata Vela plaža.

U prvom danu susreta ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci Iva Rinčić prezentirala je Zakladu Sveučilišta u Rijeci s naglaskom na suradnji za bolji lokalni razvoj, dok su Ante Klečina i Ivan Šimunec iz Saveza za željeznicu govorili o temi integriranog prijevoza putnika. Klečina je predstavio današnje stanje u javnom prijevozu u Hrvatskoj, a zatim je govorio i o samom konceptu integriranog prijevoza putnika (IPP). Istaknuo je sve prednosti javnog prijevoza u odnosu na prijevoz automobilima te je naglasio to kako je znanstveno potvrđeno da je jedini put prema održivoj mobilnosti i održivom razvoju upravo stvaranje sustava IPP-a. Uz to predstavio je i brojne ekološke, ekonomske i sigurnosne prednosti željeznice koja čini okosnicu prijevoza u integriranim sustavima. Ivan Šimunec predstavio je dosadašnji razvoj IPP-a u Hrvatskoj koji je najviše uključivao rad na prometnim istraživanjima i izradi prometnih Master planova u nekoliko hrvatskih županija. Također je naglasio važnu ulogu željeznice u IPP-u hrvatskih regija, kao nositelja sustava.

Drugoga dana susreta Maja Buconjić Barišić iz tvrtke Detmers kontejner govorila je o mogućnostima modularne gradnje u razvoju lokalne samouprave, a  Goran Jeras, upravitelja Zadruge za etično financiranje, predstavio je Etičnu banku u osnivanju.

© 2024 Savez za Željeznicu