Savez za Željeznicu

Novi dizelski motorni vlak krenuo u redovito prometovanje

Novi dizelski motorni vlak krenuo u redovito prometovanje

Danas, 9. listopada, 2012. godine na prvu vožnju u redovitom prometu krenuo je dizelski motorni vlak serije 7022. Radi se o novom prototipu kojeg su zajednički proizvele domaće tvornice Končar KEV i TŽV Gredelj u suradnji s brojnim kooperantima. Novi je vlak u potpunosti niskopodan i klimatiziran. Vlak će svakodnevno prometovati na liniji Zagreb – Zabok – Varaždin – Kotoriba i obrnuto.

U 11.16 sati s četvrtog perona zagrebačkoga Glavnog kolodvora u prvu je redovitu vožnju krenuo prototip dizelsko-električnog motornog vlaka, koji će i ubuduće voziti na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zabok – Varaždin – Čakovec – Kotoriba i obrnuto kao broj vlaka 3006 i 995. Vlak br. 3006 polazi iz Zagreba u 11:16, Zaboka u 12:15, Varaždina 14:18 i Čakovca u 14:30. U povratku će vlak prometovati kao ubrzani vlak 995 (tarifa putničkog vlaka) s polaskom iz Kotoribe u 16:59, Čakovca u 17:39, Varaždina u 17:55, Zaboka u 19:29, te s redovitim dolaskom u Zagreb u 20:26 sati.

TŽV Gredelj d.o.o., u suradnji s tvrtkom KONČAR Električna vozila d.d., razvio je i sagradio prototip dizelsko-električnog motornog vlaka za regionalni prijevoz. Ta trodijelna garnitura sastavljena je od dva krajnja motorna vagona s upravljačnicom i srednjeg vagona bez upravljačnice.

Vlak je predviđen za putovanja prosječne duljine 150 km, s čestim zaustavljanjima. Ima četiri para dvokrilnih ulaznih vrata širine 1,3 m, a jedan ulazni prostor opremljen je pokretnim rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima. Putnički prostor je pod videonadzorom.

Prozorska sigurnosna stakla zatamnjena su 60% radi zaštite od sunca. Maksimalna brzina vlaka je 140 km/h, ima 209 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 410 osoba.

Stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj Petar Hrkač uoči vožnje je istaknuo kako je sretan što postoji proizvod koji Gredelj može ponuditi hrvatskom i inozemnom tržištu te se nada se da je to poticaj i za partnerske odnose i za rad Gredelja u stečaju s hrvatskim i inozemnim tvrtkama.

Hrkač je kazao i kako su se danas u Gredelj najavili američki partneri koji će najprije imati sastanak kod resornog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a poslijepodne i sastanak u Gredelju. Od tog sastanka, kako kaže, očekuje ono što je već i najavljeno – postojeći ugovori, ugovori u tijeku, nastavak posla i ponude za nove poslove, ali i ponuda za kupnju jedne od poslovnih cjelina u Gredelju.

Direktor HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković podsjetio je kako je ovaj vlak neki dan imao promotivnu vožnju za Beč, a danas se uvodi redovno u promet i vozit će na hrvatskim prugama.

Tekst i foto: Ante Klečina

Fotogalerija

Izvori: www.hrt.hr, www.hznet.hr, www.evarazdin.hr, www.vlakovi.com

© 2021 Savez za Željeznicu