Savez za Željeznicu

Francuska najavila kapitalne projekte u javnom prijevozu

Francuska najavila kapitalne projekte u javnom prijevozu

Francuske su vlasti objavile rezultate drugog natječaja za projekte javnog prijevoza putnika. Ukupno 78 projekata u 54 anglomeracije izvan Pariza nalazi se na popisu za gradnju. Ukupan iznos kojeg će država izdvojiti iznosi oko 590 milijuna Eura.

Izabrani projekti udovoljavaju trima osnovnim zahtjevima: ekološkom (doprinos u smanjenju emisije štetnih plinova), društvenom (unapređivanje udobnosti putnika i bolje povezivanje regija s malo linija prijevoza) i gospodarskom (doprinos gospodarskom zamahu postići će se jer će svi radovi na projektima započeti za dvije godine ili ranije).

dscf48071_22_09_10_berlin_messe

Foto: A. Klečina

Popis projekata uključuje radove na 29 tramvajskih mreža (ukupno 152 km) i dvije mreže podzemne željeznice (ukupno 14 km). „Rezulati ovog projekta dokaz su implementacije zakona o očuvanju okoliša. Kapitalne državne investicije označavaju novu eru u gradnji gradova budućnosti koji su definirani strogim ekološkim standardima, gospodarskom privlačnošću i svakodnevnom udobnošću“, stoji u zajedničkoj izjavi francuske ministrice zaštite okoliša Nathalie Kosciusko-Morizet i francuskog ministra prometa Thierrya Mariania.

A. K.

Izvori: http://www.railwayinsider.eu/, www.developpement-durable.gouv.fr

© 2024 Savez za Željeznicu