Savez za Željeznicu

Europarlamentarci ruše glavne točke Četvrtog željezničkog paketa

Europarlamentarci ruše glavne točke Četvrtog željezničkog paketa

Raspravom o šest zakonskih prijedloga u Četvrtom željezničkom paketu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski je parlament danas izglasao velikom većinom rušenje nekih od ključnih prijedloga o vertikalnom razdvajanju, transparentnosti i javnom nadmetanju koje je predstavila Europska komisija u siječnju 2013.g.

DSC_20350_22_12_2013_gare_de_strasbourg

“Tehnički stup”

Zastupnici su podržali “tehnički stup” paketa, koji priziva direktive o sigurnosti i interoperabilnosti, te uvodi uredbu kojom bi se Europskoj agenciji za željeznice dala odgovornost za izdavanje sigurnosnih certifikata i odobrenja vozila, valjanih u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnici Europskog parlamenta su također podržali prijedlog za reviziju Uredbe o obvezi javne usluge, koju je u prosincu usvojio Odbor Europskog parlamenta za promet i turizam. Time bi se predstavilo pravo na upravljanje otvorenim pristupom domaćim putničkim službama u svim državama članicama od 2019.g., ali bi se odgodili obvezni natječaji za ugovore javne službe do 2023.g.

“Tržišni stup”

Međutim, kada je došlo do pitanja tržišnog stupa, koji uključuje reviziju Direktive o upravljanju u željezničkom sektoru i otvaranju tržišta, Parlament je usvojio velikom većinom promjene koje reduciraju pokretanje novih prijedloga o neovisnom upravljanju infrastrukturom i financijskoj transparentnosti unutar vertikalno strukturirane holding grupe.

Europska komisija razočarana glasovanjem

Komisija je odmah izrazila svoje razočaranje glasovanjem, koje bi moglo ograničiti djelotvorno tržišno natjecanje u željezničkom sektoru. Također, moglo bi ugroziti i razvoj jedinstvenog europskog željezničkog prostora. Potpredsjednik za promet Siim Kallas je izjavio kako ovo nije signal da europski željeznički treba povećati svoju privlačnost. Naglasio je i da je glasovanje još jedna demonstracija da su napori nacionalnih interesa zastupnicima privlačniji nego uravnoteženi i dobro obrazloženi kompromisi postignuti od strane Odbora za transport i turizam.

Vijeće ministara tek treba donijeti odluku o paketu, jer trenutno jedino ispituje prijedloge u tehničkom stupu. Očekuje se da će Vijeće dovršiti svoje mišljenje o tim mjerama u ožujku, te tad početi ispitivati mjere tržišnog stupa.

Ishod glasovanja pozdravila je Zajednica europskih željeznica i infrastrukturnih poduzeća, koja smatra kako bi amandmani u tržišnom stupu jamčili veću fleksibilnost za zemlje članice, kada je riječ o odabiru modela upravljanja u infrastrukturi. Njihov predsjednik Christian Kern je dodao kako je uvjerljivo najvažnije osigurati nediskriminirajući pristup mreži, te jačati regulatorna prava.

A.P.

Foto: A. Klečina

Izvor: railwaygazette.com

© 2024 Savez za Željeznicu